Reklama

Ptysie z marakują i malinami

Ptysie z marakują i malinami

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościtrudne

„Przygotowanie ptysiów może wydawać się żmudnym zajęciem, ale z pewnością będą one doskonałym zwieńczeniem każdej kolacji. Dodatek malin doskonale równoważy bogaty smak nadzienia jak i samego ciasta.”

Aby przygotować krem malinowy, wrzuć owoce do garnka i dodaj łyżkę cukru, 2 łyżeczki soku z cytryny oraz odrobinę wody.

Maliny gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut do momentu, aż zmiękną. Następnie przetrzyj je przez sito do żaroodpornej miski.

Do malin dodaj pozostały cukier i masło. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą.

W drugiej misce wymieszaj jajka z żółtkami i pastą z wanilii. Następnie do masy jajecznej dodaj 2-3 łyżki ciepłych malin, aby ją zahartować, i przelej do miski z resztą malin.

Krem malinowy podgrzewaj nad garnkiem z gotującą się wodą przez około 10 minut, często mieszając, do momentu, aż zgęstnieje i zacznie oblepiać łyżkę.

Krem przelej przez sito do czystej miski i przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni. Zapobiegnie to tworzeniu się nieestetycznego kożucha. Krem odstaw do ostygnięcia.   

Aby przygotować ptysie, rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Do garnka z mlekiem wrzuć pokrojone masło i dolej 75 ml wody. Podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu, aż masło się rozpuści, po czym zwiększ ogień i doprowadź całość do wrzenia.

Garnek zdejmij z palnika i zmniejsz ogień. Do masła dodaj przesianą mąkę, cukier oraz szczyptę soli morskiej i wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Masę mieszaj tak długo, aż stanie się gładka oraz lśniąca i zacznie odchodzi od brzegów naczynia.

Garnek postaw na ogniu i nie przerywając mieszania podgrzewaj przez 30 sekund, aby lekko odparować masę.

Jajka rozkłóć i, mieszając, stopniowo dodawaj je do masy. Być może nie będziesz potrzebować wszystkich jajek. Masa powinna mieć taką konsystencję, aby powoli spływała z łyżki.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj łyżeczką okrągłe porcje ciasta, zachowując odstęp pomiędzy nimi, aby ptysie mogły swobodnie wyrosnąć.

Ptysie piecz przez 20 minut na środkowym poziomie piekarnika lub do momentu, aż się przyrumienią i podwoją swoją objętość.

Za pomocą wykałaczki nakłuj każdego ptysia od spodu, aby pozbyć się nadmiaru powietrza ze ich środka. Ptysie włóż na kolejne 2 minuty do piekarnika.

Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i umieść na kratce do całkowitego ostygnięcia.

W misce ubij śmietankę kremówkę i jogurt grecki na sztywną pianę. Następnie kontynuując ubijanie, dodaj krem malinowy, aby lekko rozcieńczyć ubitą śmietanę. Uważaj, aby nie przebić kremu, gdyż może to utrudnić napełnianie ptysiów.

Krem nałóż do rękawa cukierniczego. W każdym ptysiu wytnij od spodu niewielką dziurkę i napełnij kremem malinowym.

Aby przygotować polewę, za pomocą łyżki wydrąż miąższ marakui i przełóż go na sito umieszczone nad miską, wyciskając z owoców jak najwięcej soku.

Cukier puder utrzyj z sokiem do tak zwanej „nitki”.

Lukier nałóż na ptysie za pomocą łyżki i odstaw na 5 minut do stężenia. Następnie według upodobania udekoruj ptysie świeżymi malinami oraz malinową lub różaną posypką.

 

Zobacz jak zrobić tort z ptysi.

 

 

 

Składniki

125 ml śmietanki kremówki

125 ml jogurtu greckiego

4 duże marakuje

250 g cukru pudru

 

Krem malinowy

300 g malin, plus dodatkowe do dekoracji

3 łyżki drobnego cukru do wypieków

1 cytryna

25 g masła

1 duże jajo od kury z wolnego wybiegu

3 duże żółtka jajek od kur z wolnego wybiegu

pół łyżeczki pasty z wanilii

 

Ciasto ptysiowe

50 g masła

75 ml tłustego mleka

100 g mąki pszennej

1 łyżeczka drobnego cukru do wypieków

3-4 średnie jaja od kur z wolnego wybiegu

Reklama
Polub nas na Facebooku