Reklama

Deser trifle z jeżynami

Deser trifle z jeżynami

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

Trifle jest świetny na przyjęcia, bo pięknie wygląda i można go przygotować wcześniej.

Żeby zrobić krem, wlej mleko i śmietanę do rondelka i zagrzej na średnim ogniu.

Żółtka ubij z cukrem i mąką kukurydzianą na gładką masę.

Gdy mleko i śmietana zaczynają się gotować przy krawędziach, przelej je do żółtek cały czas mieszając rózgą. 

Przelej mieszanką do rondla i ponownie postaw na gazie. Za pomocą szpatułki mieszaj krem aż zgęstnieje i przelej do czystej miski.

Przykryj miskę papierem do pieczenia i odstaw do wystudzenia.

Połam ciasto biszkoptowe na kawałki i ułóż na dnie naczynia do trifle. Polej ciasto sherry i poczekaj aż wchłonie alkohol. 

Pokrusz 3/4 ciasteczek amaretti i wysyp na ciasto. Następnie wysyp owoce. Te najładniejsze (około 1/3) zostaw do dekoracji. Łyżką przełóż wystudzony krem i wyrównaj go. 

Ubij śmietanę, przełóż na krem i wygładź. Posyp deser pozostałymi jeżynami i wstaw do lodówki na 3 godziny.  

Przed podaniem posyp deser resztą pokruszonych ciastek amaretti.  

Podawaj w salaterkach. Pamiętaj, żeby nakładając sięgać łyżką do samego dna, żeby każda porcja zawierała wszystkie warstwy. 

Składniki

200 g gotowego ciasta biszkoptowego

100 ml słodkiej sherry

100 g ciasteczek amaretti

300 g jeżyn

300 ml śmietany kremówki

 

KREM

500 ml mleka

150 ml śmietany kremówki

8 dużych żółtek (jajka z wolnego wybiegu) 

75 g cukru 

1 czubata łyżka mąki kukurydzianej

Reklama
Polub nas na Facebooku