Reklama

Tęczowe tartaletki

Tęczowe tartaletki

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Poziom trudnościłatwe

1. Aby przygotować ciasto, zmiksuj mąkę, cukier, masło i odrobinę soli. Masa powinna przypominać konsystencją okruszki chleba. Wbij jajko, dodaj skórkę z pomarańczy lub cytryny i kontynuuj miksowanie, dolewając po trochu mleka, by połączyć składniki. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Posyp blat lub stolnicę wraz z wałkiem mąką. Następnie rozwałkuj ciasto tak, by miało 5 mm grubości. Będziesz potrzebować 12 foremek na tartaletki (możesz również piec babeczki partiami) oraz wykrawacz do ciasta odrobinę większy od średnicy foremek (zazwyczaj mają około 6 cm). Wykrój ciasto i wypełnij nim foremki, tak by pokryło również brzegi. Nadmiar ciasta odetnij. Odcięte kawałki ciasta zlep w kulkę i rozwałkuj, by zrobić kolejną babeczkę. Nałóż na każdą tartaletkę po 1 czubatej łyżeczce każdego nadzienia, łącząc różne smaki i kolory dżemów, twarożku i galaretek.

3. Włóż foremki do piekarnika i piecz przez 12-15 minut, aż ciasto się zrumieni, a nadzienie zgęstnieje i zacznie bulgotać. Po wyjęciu z piekarnika odstaw tartaletki na bok, by nieco ostygły przed podaniem.

 

PS. Wiem, że zabrzmi to dziewczęco, ale jeśli znajdziesz piękne foremki do tartaletek w sklepie z antykami, wtedy będziesz mógł serwować ten deser prosto z blaszek. Takie starocie świetnie wyglądają. Mówiłem, że to zabrzmi dziewczęco!

 


Jedna porcja liczy 129 kalorii i zawiera 3,8g tłuszczu (2,2g tłuszczów nasyconych), 1,2g białka, 22,4g węglowodanów, 14,2g cukru

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

- 30 czubatych łyżeczek twoich ulubionych dżemów, twarożku, marmolad, galaretek

Słodkie ciasto

- 250 g mąki i jeszcze trochę do posypania stolnicy

- 250 g cukru pudru

- 125g niesolonego, miękkiego masła

- 1 duże jajko

- starta skórka z 1 pomarańczy lub cytryny

- odrobina mleka

Reklama
Polub nas na Facebooku