Reklama

Cytrynowy mus

Cytrynowy mus

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

Oto ulubiony przepis redaktora naszego magazynu. To receptura jego mamy.

Utrzyj cukier razem z żółtkami w dużej misce do uzyskania jasnej, gęstej konsystencji. Wymieszaj z sokiem z cytryny i skórką. W małej miseczce połącz 100 ml wrzątku z żelatyną i mieszaj do rozpuszczenia. Następnie dodaj do mieszaniny z żółtkami. W kolejnej misce dobrze ubij śmietanę i dodaj ją do kremowej masy. Przelej do większych pucharków (lub 6 małych), przykryj folią i schłądzaj przez 6 godzin lub całą noc. Podawaj posypane czekoladą.

Przepis: Mrs Harris
Zdjęcie: Sam Stowell

Składniki

185 g cukru

3 duże jajka, białko i żóltko oddzielnie

sok i skórka starta z 2 cytryn

3 łyżeczki żelatyny w proszku

300 ml śmietany kremówki

starta ciemna czekolada

Reklama
Polub nas na Facebooku