Reklama

Bananowo-cynamonowe lody

Bananowo-cynamonowe lody

Przygotowanie

Czas przygotowania180 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościtrudne

Coś pomiędzy mrożonym jogurtem i lodami. Proste do wykonania. I jak trudno się temu oprzeć!

1. Podgrzej piekarnik do temp. 170 st. C. Obierz banany i ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Skrop sokiem z 1 ½ pomarańczy, polej miodem i posyp 2 łyżeczkami cynamonu. Piecz w piekarniku przez około 20 minut, lub do momentu gdy staną się miękkie i złote, odstaw do ostygnięcia.


2. Przełóż banany i powstały z nich syrop w blenderze, zmiksuj z mlekiem i jogurtem. Dodaj garść skórki i sok z pozostałej połówki pomarańczy, szczyptę soli i resztę cynamonu. Wstaw do maszynki do lodów. (Jeśli jej nie posiadasz, włóż masę w odpowiednim pojemniku do zamrażalnika na 3 godziny. Co godzinę wyciągaj, ubijaj trzepaczką i włóż ponownie do zamrażalki.


3. Podawaj w miseczkach posypane skórką z pomarańczy i tartą czekoladą.

 

Przepis: Phillippa Spence
Zdjęcie: Martin Poole

Składniki

5 dojrzałych bananów

drobno starta skórka z 2 pomarańczy, owoce w połówkach

4 łyżki płynnego miodu

3 łyżeczki mielonego cynamonu

300 ml mleka

250 g odtłuszczonego jogurtu

starta ciemna czekolada, do podania

 

Reklama
Polub nas na Facebooku