Reklama

Lody brzoskwiniowe

Lody brzoskwiniowe

Przygotowanie

Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

Te lody nie są tak kremowe jak te, które robi się z jajek, ale alkohol sprawia, że są trochę gładsze. Mają też świeży, czysto owocowy smak charakterystyczny dla sorbetów – mówi autor przepisu: Paul. Jeśli śmietana kremówka to dla ciebie za dużo, wybierz zwykłą lub zrób lody na jajkach. Im dojrzalsze owoce, tym deser będzie bardziej aromatyczny.

Zrób syrop cukrowy gotując cukier z 300 ml wody przez 5 minut. Polej owoce gorącym syropem (jeśli używasz maszynki do robienia lodów z opcją chłodzenia, możesz to zrobić w pojemniku z maszynki i pozostawić do wystudzenia przed jej uruchomieniem). Dodaj alkohol i śmietanę. Schłodź miksturę i zamroź ją zgodnie z instrukcjami twojej maszynki lub na tackach w zamrażarce, mieszając przynamniej raz (gdy jest na wpół zmrożona). 

 

Uwaga: Możesz zrobić tradycyjne lody z kremem z 5 żółtek utartych z cukrem pudrem, do którego dodasz 300 ml wrzącej śmietany. Owoce i alkohol dodaj przed zamrożeniem.

 


W porcji: 346 kcal, 22 g tłuszczów (13,7 g nasyconych), 1,7 g białka, 32,9 g węglowodanów, 32,9 cukrów

 

Przepis: Paul Levy

Zdjęcie: Sam Stowell

 

Zobacz jak zrobić lody morelowe.

Składniki

- 150 g cukru pudru

- 500 g dojrzałych brzoskwiń, obranych, pozbawionych pestek i pokrojonych w dużą kostkę

- ½ łyżki brandy lub brzoskwiniowego schnappsa

- 275 ml śmietany kremówki

Reklama
Polub nas na Facebooku