Reklama

Galaretki z grzanego wina

Galaretki z grzanego wina

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościłatwe

1. Umieść wino, sok z żurawiny, cukier i cynamon w dużym garnku. Rozgnieć gałkę muszkatołową i dodaj do rondla. Nakłuj mandarynki widelcem i wciśnij w nie goździki. Włóż do garnka i wolno podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i pozostaw na 30 minut, aby smaki dobrze się połączyły.

2. Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 5 minut. Wlej połowę mieszanki wina do innego garnka i zagotuj. Wyciśnij wodę z żelatyny i dodaj do podgrzewanej mieszanki z winem. Dobrze wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Połącz obydwie mieszanki i wlej do 6 naczyń. Włóż do lodówki.

 

Przepis: Chris Gates

Zdjęcie: Sam Stowell

 

Zobacz jak zrobić galaretkę z granatów.

Składniki

  • 300 ml czerwonego wina
  • 300 ml soku z żurawiny
  • 50 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 duża gałka muszkatołowa
  • 2 mandarynki
  • 3 goździki
  • 5 płatków żelatyny
Reklama
Polub nas na Facebooku