Reklama

Cytrynowy deser z malinami

Cytrynowy deser z malinami

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościłatwe

1. Bardzo delikatnie podgrzej cukier z sokiem z cytryny i limoncello w małym garnku na niskim ogniu, do czasu, aż cukier się rozpuści. Spróbuj i dodaj trochę więcej cukru, jeśli chcesz by deser był słodszy. Pozostaw do ostudzenia. W międzyczasie ubij śmietanę na jasną puszystą masę.

2. Wlej chłodną mieszankę limoncello do śmietany. Wymieszaj delikatnie do połączenia. Kwas z cytryny spowoduje, że śmietana szybko zgęstnieje.

3. Użyj widelca, aby delikatnie rozgnieść maliny w misce. Następnie delikatnie połącz z kremem, aby powstała kolorowa fala. Nie mieszaj zbyt intensywnie, by masa nie stała się całkowicie różowa. Przelej kremową masę do płytkich szklanek i włóż do lodówki do czasu podania. Serwuj z odrobiną limoncello w każdym kieliszku.

 

W porcji 419 kcal, 28,2 g tłuszczy (17,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 2 g białka, 22,3 g węglowodanów, 22,3 g cukrów

 


Przepis: Matt Tebbutt

Zdjęcie: Yuki Sugiura

Składniki

  • 70 g cukru pudru, plus dodatkowy, do smaku
  • sok z 2 cytryn
  • 100 ml likieru limoncello, plus dodatkowa porcja, do podania
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 400 g świeżych malin
Reklama
Polub nas na Facebooku