Reklama

Ciasteczka z makiem

Ciasteczka z makiem

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

1. Rozsyp mak na talerzu, odstaw. Umieść mąkę, cukier, kaszę manną i skórkę pomarańczy w mikserze i miksuj do uzyskania gładkiego ciasta. Wyjmij na blat i uformuj w wałek długości około 30 cm. Roluj go w ziarnach maku. Schładzaj przez godzinę.

2. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Pokrój wałek w kółka grubości 2 cm i umieść, w sporych odstępach, na blaszce do pieczenia. Posyp płatkami. Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, gdy ciastka stwardnieją i nabiorą złotego koloru. Przenieś na kratkę, aby ostygły przed podaniem.

 

 

Przepis: Abi Fawcett

Zdjęcie: Jan Baldwin

 

Wypróbuj przepis na kruche maślane ciasteczka.

Składniki

  • 3 łyżki maku
  • 200 g pszennej mąki
  • 100 g cukru kryształu
  • 200 g masła
  • 100 g kaszy manny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki płatków owsianych
Reklama
Polub nas na Facebooku