Reklama

Puszysty omlet z morelami

Puszysty omlet z morelami

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób1 osoba Poziom trudnościśrednie

Klasyczny deser z efektem wow.

1. Umieść morele w rondelku z miodem i 2 łyżkami wody. Gotuj pod przykryciem, aż zmiękną, ale zachowają swój kształt. Odstaw.

2. Nagrzej piekarnik do wysokiej temperatury z opcją grilla. Ubij żółtka jajek z cukrem waniliowym i 2 łyżkami wody, aby uzyskać gęstą, kremową konsystencję. Za pomocą czystej trzepaczki ubij białka jajek na sztywno. Następnie dodaj do żółtek używając metalowej łyżki.

3. Roztop masło na 20 cm patelni, tak by pokryło całą powierzchnię. Wlej jajeczną mieszankę i podgrzewaj na średnim ogniu, aż omlet nabierze złoto-brązowego koloru i zetnie się od spodu. Umieść w piekarniku pod grillem, aby upiec jego wierzch. Podważ go szpatułką, zrób wgłębienie wzdłuż środka, nałóż morele i delikatnie złóż omlet. Przełóż na talerz, posyp cukrem pudrem oraz orzechami i od razu podawaj.

 

W porcji: 361 kcal, 14,7 g tłuszczy (5,7 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 7,0 g węglowodanów, 48,7 g cukrów


Przepis: Joss Herd

Zdjęcie: Myles New

 

Zobacz jak przygotować omlet czekoladowy.

Składniki

  • 2 morele, pokrojone na połówki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko, żółtko oddzielone od białka
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżki masła
  • cukier puder, do posypania
  • 1/2 łyżki orzechów laskowych, posiekanych
Reklama
Polub nas na Facebooku