Reklama

Smażone jabłka z cukrem cynamonowym

Smażone jabłka z cukrem cynamonowym

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Poziom trudnościłatwe

1. Najpierw zrób klarowane masło. Zagotuj je w małym garnku i przelej przez sitko wyłożone filtrem do kawy.

2. Pokrój każde jabłko na ósemki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Podgrzej trochę masła na nieprzywieralnej patelni i wrzuć kawałki jabłka. Gdy się zarumienią od spodu, przekręć je i posyp cynamonowym cukrem. Zaczną się karmelizować całkiem szybko. Przełóż jabłka do naczynia. Wlej trochę płynu na patelnię, zagotuj go i polej nim jabłka. Podawaj z crème fraîche. 

 

 

Przepis: Kevin Gould 
Zdjęcie: Laura Edwards

Składniki

250 g niesolonego masła

1 jabłko na osobę, obrane I oczyszczone z nasion

sok z cytryny

1 łyżka cukru kryształu wymieszana z ½ łyżeczki mielonego cynamonu, na osobę

sok jabłkowy, cydr, calvados (jabłkowe brandy) lub woda

crème fraîche, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku