Reklama

Malinowy crème brûlée

Malinowy crème brûlée

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościtrudne

1. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. W garnku podgrzej śmietanę i laski wanilii na średnim ogniu do momentu, aż prawie zacznie wrzeć. W misce ubij żółtka z cukrem. Następnie dodaj gorącą śmietanę, cały czas mieszając. Gdy się połączy, przelej przez sitko do dzbanka. Zagotuj czajnik wody. Rozłóż maliny w czterech, małych, żaroodpornych kokilkach i zalej je kremem. Umieść foremki na małej blaszce do pieczenia i ostrożnie wlej do niej gorącą wodę do połowy wysokości naczynek. Włóż do piekarnika na 20 minut, aż na wierzchu kremu zacznie się tworzyć delikatna skorupka. Wyjmij z piekarnika, ostudź, przykryj kokilki folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc.

2. Posyp krem cienką warstwą cukru i ostrożnie użyj opalarki do przypalenia wierzchu. Ewentualnie możesz też umieścić foremki pod gorącym grillem, aż na cukrze zaczną się tworzyć pęcherzyki. Odstaw, aby przypalony cukier stwardniał. Włóż ponownie do lodówki i schładzaj do momentu podania.

 

 

Zdjęcie: Ginny Rolfe

Przepis: Tara Fisher

Składniki

150 ml śmietany kremówki

150 ml śmietany o niższej zawartości tłuszczu

1 laska wanilii, rozkrojonej

4 duże żółtka jajek

2 łyżki cukru trzcinowego, plus dodatkowy jako posypka

100 g malin, umytych

Reklama
Polub nas na Facebooku