Reklama

Cytrynowy tort naleśnikowy

Cytrynowy tort naleśnikowy

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

Ten prosty, zachwycająco soczysty tort najlepiej podawaj w cienkich kawałkach. Jest bardzo bogaty w smaku.

1. Aby sporządzić kandyzowane cytryny, umieść cukier w garnku z 200 ml zimnej wody i podgrzewaj, aż się rozpuści. Dodaj plasterki cytryny i aromat. Przykryj powierzchnię papierem do pieczenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Zdejmij z ognia, pozostaw do ostygnięcia. Następnie wyjmij plasterki i umieść je na metalowej kratce nad blaszką i odstaw.

2. Umieść 200 ml wrzątku w dużym rondelku na małym ogniu, dosyp żelatynę i mieszaj trzepaczką przez 2-3 minuty, aż się rozpuści. Dodaj krem cytrynowy i mieszaj przez kilka minut. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

3. Wyłóż foremkę na ciasto o średnicy 24 cm folią spożywczą tak, by wystawała na zewnątrz. Umieść 1 naleśnika na spodzie foremki i wysmaruj go 2 łyżkami miksu z kremu cytrynowego. Układaj naleśniki i krem warstwami, kończąc na wierzchu naleśnikiem. Nakryj tort folią spożywczą i schładzaj przez noc lub do momentu, gdy ciasto nabierze ścisłej konsystencji.

4. Wyjmij tort z foremki i przenieś na paterę lub duży talerz. Udekoruj kandyzowanymi plastrami cytryny i skrop syropem. Następnie posyp skórką cytrynową i podawaj z porcją śmietany.

 

 

W porcji: 368 kcal, tłuszcze: 11,1 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 3,9 g), białko: 3,8 g, węglowodany 63 g, cukry 43,4 g

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: Myles New

Składniki

21 gotowych naleśników

6 łyżeczek żelatyny w proszku

4 x 320 g słoik kremu cytrynowego

starta skórka z 1 cytryny i tłusta kwaśna śmietana, do podania

 


Kandyzowane plasterki cytryny

190 g cukru kryształu

1 cytryna, cienko pokrojona

6 kropli aromatu cytrynowego

Reklama
Polub nas na Facebooku