Reklama

Owoce nadziewane kruszonką

Owoce nadziewane kruszonką

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Umieść ziarna kardamonu w moździerzu i zmiel na proszek. Umieść w misce i zmiksuj z cukrem, kokosem, ziarenkami wanilii, białkiem jajka, skórką z pomarańczy i sokiem.


2. Umieść śliwki przeciętą stroną do góry na blasze do pieczenia. W otwory po pestce włóż kokosową mieszankę. Piecz przez 15-18 minut, aż kruszonka nabierze złoto-brązowego koloru, a owoce zmiękną. Podawaj z lodami waniliowymi. 


 

Przepis: Jennifer McLaughlin
Zdęjcie: Jonathan Gregson

Składniki

3 ziarna kardamonu, bez pestek

75 g drobnego cukru do wypieków

70 g wiórków kokosowych

1/2 laski wanilii, przekrojona, wyskrobane ziarenka

1 białko jajka

skórka z 1 pomarańczy, sok z połowy

4 duże śliwki, przekrojone na pół i wypestkowane

lody waniliowe, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku