Reklama

Kruche babeczki z bakaliami

Kruche babeczki z bakaliami

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż bakaliowe nadzienie do miski i wymieszaj z jabłkiem i skórką z cytryny. Rozłóż ciasto. Za pomocą foremki do wycinania ciasta (średnica 8 cm), wykrój kółka i umieść je w foremce z miejscem na 12 babeczek. Każdą wypełnij łyżką nadzienia. Za pomocą noża stołowego lub foremki do wycinania, wykrój na wierzchu gwiazdki. Ubij jajko z mlekiem i posmaruj gwiazdki. Piecz w piekarniku przez 15-20 minut, aż urosną i nabiorą złotego koloru.

 


Przepis: Georgie Socratous
Zdjęcie: Jan Baldwin

Składniki

250 g gotowego nadzienia bakaliowego do ciast (lub masy makowej)

1 jabłko, grubo starte

skórka z pomarańczy

2 paczki gotowego ciasta francuskiego

1 roztrzepane jajko

odrobina mleka

Reklama
Polub nas na Facebooku