Reklama

Kruche maślane ciasteczka

Kruche maślane ciasteczka

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

1. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Wysmaruj blaszkę do pieczenia dodatkowym masłem. Utrzyj masło z cukrem na lekką, kremową masę i dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i połącz z ciastem.

2. Umieść na przygotowanej blaszce i rozwałkuj, by stworzyć duże kółko. Natnij ciastka tak, by stworzyć wachlarze, jak w zegarku, i pomarszcz krawędzie. Ponakłuwaj widelcem i schładzaj w lodówce przez 10 minut.

3. Umieść blaszkę w piekarniku i piecz ciastka przez 20-25 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blasze do ostygnięcia. Gdy będą jeszcze ciepłe, posyp je cukrem pudrem. Pokrój ciastka włóż wyznaczonych linii i pozostaw, by całkowicie ostygły.

 

Przepis: Georgie Socratous

Zdjęcie: Maja Smend

Składniki

 

200 g masła, w temperaturze pokojowej, plus dodatkowe do wysmarowania formy

100 g cukru pudru, plus dodatkowa porcja do posypania

drobno starta skórką z pomarańczy

drobno starta skórka z 1 cytryny

300 g mąki bezglutenowej

50 g mąki ryżowej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Reklama
Polub nas na Facebooku