Reklama

Placek ze szpinakiem

Placek ze szpinakiem

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

1. Nagrzej piekarnik do temp. 180 st. C

2. Ugotuj szpinak na przykrytej patelni na małym ogniu, w wodzie, która pozostała na liściach po myciu i osuszeniu. Gdy zwiędnie, zdejmij z ognia, odsącz, pozwól ostygnąć, a następnie wyciśnij wodę w dłoniach. Posiekaj.

3. W misce, połącz szpinak, fetę, dymkę, koperek i roztrzepane jajko. Dopraw pieprzem. Foremkę do pieczenia o średnicy 30 cm wysmaruj masłem i pokryj połową filo, smarując każdy płat masłem. Dodaj nadzienie, przykryj filo i podobnie posmaruj płaty masłem. Skrop na powierzchni wodą, by ciasto się nie przypaliło i piecz przez 45 minut lub do momentu, gdy wierzch nabierze złocistego koloru. Podawaj na ciepło lub zimno.

 

 

Przepis: Andy Harris
Zdjęcie: David Loftus 

Składniki

• 1 kg szpinaku
• 350 g pokruszonej fety
• 1 pęczek dymki, posiekanej 
• garść koperku, posiekana
• 2 roztrzepane jajka 
• 1 opakowanie ciasta filo
• roztopione masło

Reklama
Polub nas na Facebooku