Reklama

Massaman curry

Massaman curry

Przygotowanie

Ilość osób8 osób Poziom trudnościśrednie

1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przepołów dynię, oczyść z pestek i posiekaj na 5-cm łódki, następnie połóż na blasze, skrop sporą porcją oliwy, posyp szczyptą soli i czarnego, mielonego pieprzu. Piecz przez 1 godzinę lub do momentu, aż dynia będzie złocista i skarmelizuje się na krawędziach.

2 Przygotuj pastę: zmieszaj koper, nasiona kolendry, strąki kardamonu, goździki, płatki pieprzu i chili. Upraż wszystko na suchej patelni, aż przyprawy zaczną zmieniać kolor. Nasiona kardamonu wyjmij ze strąków, włóż do moździerza z innymi przyprawami, następnie ugnieć wszystko na drobny proszek.

3 Posiekaj czosnek, imbir, cebulę i trawę cytrynową, dodaj do proszku z przypraw i smaż na średnim ogniu przez 4 minuty, cały czas mieszając. 4 Utrzyj na pastę wraz z kurkumą, cynamonem, kolendrą, skórką z limonki i kilkoma łyżkami stołowymi oleju roślinnego.

5 Upraż orzeszki na patelni na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj połowę pasty (zamroź pozostałą), wmieszaj łyżkę stołową oleju roślinnego, liście laurowe, cebulę i ziemniaki.

6 Wlej mleko kokosowe i 1 1⁄2 puszki wody, dodaj cukier palmowy, pastę z tamaryndowca i sos rybny. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 25-30 minut.

7 Dodaj groszek cukrowy i gotuj przez 2 minuty, a następnie wymieszaj z tofu i sokiem z limonki. Dodaj sos rybny i pastę z tamaryndowca

8 Podziel upieczoną dynię, nałóż swoje wspaniałe curry i posyp liśćmi kolendry. Podawaj z ryżem lub makaronem.

 

1 porcja zawiera: wartość energetyczna: 442 kcal, tłuszcze: 24,1 g (w tym nasycone: 8,9 g), białko: 14,1 g, węglowodanowy: 44 g, cukier: 16,5 

 

Magazyn Jamie nr.01/15

 

 

Zobacz przepis na curry z tofu i cieciorką.

Składniki

• 2 dynie

• oliwa z oliwek

• 150 g niesolonych orzeszków ziemnych

• olej roślinny

• 4 świeże liście laurowe

• 1 duża posiekana cebula

• 500 g młodych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki

• 2 x 400 g puszki mleka kokosowego

• 4 łyżki stołowe cukru palmowego

• 2 łyżki stołowe pasty tamaryndowca

• 2 łyżki stołowe sosu rybnego

• 400 g groszku cukrowego

• 350 g tofu, pociętego w 2-cm kostkę

• sok z 1 limonki

• ugotowany ryż lub makaron, do podania

 

Pasta

• po 1 czubatej łyżeczce każdego: ziarna kopru włoskiego, kolendry, kardamonu, goździków, pieprzu, płatków chili

• 6 ząbków czosnku

• kawałek imbiru wielkości kciuka

• 1 czerwona cebula

• 2 źdźbła trawy cytrynowej

• 1 łyżeczka kurkumy

• 1 łyżeczka cynamonu

• pęczek kolendry

• skórka z 1 limonki

• olej roślinny

Reklama
Polub nas na Facebooku