Reklama

Faszerowana łata wołowa

Faszerowana łata wołowa

Przygotowanie

Ilość osób6 osób Poziom trudnościtrudne

Możesz też zrobić tę hiszpańską klasykę w wersji południowoamerykańskiej, dodając do farszu marchewkę i szpinak i zastępując szynkę wędzonym boczkiem.

1 Rozłóż na mięsie plastry szynki i liście buraka, pokruszone pieczywo, kawałki papryki, ćwiartki jajek, cebulę, zioła i przyprawy. Zwiń i ciasno zwiąż. Zrumień mięso z wierzchu na patelni na odrobinie oliwy.
2 Ułóż w brytfance, zalej wodą, zakryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 45-60 minut.

3 Wyjmij z piekarnika, wyłóż na półmisek i przykryj folią plastikową. Po ostygnięciu przykryj obciążonym talerzem i wstaw do lodówki.
4 Wymieszaj w misce składniki salsy. Przypraw solą i pieprzem, odstaw, by smaki się połączyły.

 

Tomate frito to rzadki sos ze smażonych pomidorów. Można go zastąpić passatą.

 

Porcja: 810 kcal, tłuszcz 63,5 g (nasycone kwasy tłuszczowe 20 g), białko 46,3 g, węglowodany 12,9 g, cukry 6,9 g. 

 

Magazyn Jamie nr. 02/15

Składniki

• 1-1,2 kg łaty wołowej
• 100 g szynki w plasterkach
• 100 g buraka liściowego
• 3 łyżki pokruszonego pieczywa
• słoik (300 g) pieczonej czerwonej papryki–osącz, pokrój na kawałki
• 3 jajka na twardo, w ćwiartkach
• 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie półtalarki
• 1⁄2 łyżki suszonego oregano
• 1⁄2 łyżka papryki
• oliwa


Ostra salsa pomidorowo-cebulowa

• 1 posiekana czerwona cebula
• 1 łyżka drobno posiekanej natki
• 1 łyżka papryki
• 6 łyżek oliwy
• 3 łyżek octu z sherry
• 120 ml tomate frito

Reklama
Polub nas na Facebooku