Reklama

Żywieniowa Rewolucja Jamiego Olivera. Łosoś z warzywami w pesto

Żywieniowa Rewolucja Jamiego Olivera. Łosoś z warzywami w pesto

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Łosoś to świetne źródło kwasów omega-3, korzystnie wpływających na funkcjonowanie układu krążenia, a także witaminy D, której zawdzięczamy zdrowe kości i zęby. Smażony na patelni łosoś to prosty sposób na wprowadzenie oleistych ryb do naszej diety, a podany z pysznymi warzywami w pesto jest świetnym pomysłem na obiad czy kolację.

Przygotowanie pesto:

1 Wstaw małą patelnię na średni ogień i podpraż orzeszki pinii na złoto – cały czas poruszaj patelnią, by się nie przypaliły. Podprażone orzeszki wyłóż do miseczki i odstaw.

2 Obierz czosnek, włóż do moździerza wraz ze szczyptą soli.

3 Oberwij i porwij na kawałki listki bazylii, dołóż do moździerza.

4 Rozetrzyj czosnek z bazylią na pastę, wsyp orzeszki pinii i utłucz je tak, by zostały wyczuwalne drobinki. Przełóż masę do miseczki.

5 Dodaj 2-3 łyżki oliwy extra vergine – tyle, by połączyć składniki i zyskać lejącą konsystencję. Wsyp parmezan, wymieszaj.

6 Wciśnij trochę soku z cytryny, dopraw szczyptą pieprzu. Skosztuj, ewentualnie dodaj więcej soku.

Przygotowanie warzyw:

7 Oskrob ziemniaki, obierz fasolkę i brokuły z włóknistych części.

8 Duży rondel napełnij do ¾ wysokości gorącą wodą, wsyp szczyptę soli i doprowadź do wrzenia

9 Włóż ziemniaki, gotuj przez 15 min, na ostatnie 5 min dołóż fasolkę i brokuły.

Przyrządzanie łososia:

10 Na duży ogień wstaw patelnię z nieprzywierającym dnem.

11 Posmaruj filety oliwą, posyp solą i pieprzem.

12 Ułóż na rozgrzanej patelni, skórą do dołu, zmniejsz ogień do średniego i smaż przez 4 min, aż powstanie złocista skórka.

13 Przewróć łopatką i smaż przez 2-3 min z drugiej strony.

14 Zdejmij patelnię z ognia, odstaw na pół minuty, po czym wciśnij sporo soku z cytryny i potrząśnij patelnią, by wszystko się wymieszało.

Sposób podania:

15 Odcedź i osącz warzywa, wyłóż do miski. Dodaj pesto, wymieszaj szczypcami.

16 Rozłóż rybę i warzywa na talerzach, polej sosem z patelni, podawaj z cząstkami cytryny do skropienia.

 

 

JAMIE RADZI

Pesto to fantastyczna rzecz i wszyscy za nim przepadają. Może być dodatkiem do warzyw, pieczeni czy kanapek, jest świetne, wymieszane z makaronem czy też dodane na wierzchu do zup.

 

Jamie apeluje do nas wszystkich, byśmy gotowali dla własnego zdrowia. Ten przepis pochodzi z zestawu 10 przepisów Żywieniowej Rewolucji, dzięki którym każdy może się nauczyć, jak przygotowywać zdrowe posiłki dla siebie i swoich bliskich. Oryginalne przepisy można znaleźć na stronie jamiesfoodrevolution.org

Składniki

600 g młodych ziemniaków

200 g zielonej fasolki szparagowej

200 g brokułów

4 filety z łososia, pochodzącego ze zrównoważonych połowów, o wadze 120 g każdy – powyjmuj resztki ości z ryby

oliwa

1 cytryna

Pesto:

25 g orzeszków pinii

pół małego ząbka czosnku

50 g listków bazylii

oliwa extra vergine

15 g tartego parmezanu

1 cytryna


SPRZĘTY KUCHENNE

mała patelnia z nieprzywierającym dnem

drewniana łyżka

miseczka

moździerz

tarka

deska do krojenia

nóż

duży rondel z pokrywką

duża patelnia z nieprzywierającym dnem

łopatka

durszlak

duża miska

szczypce

Reklama
Polub nas na Facebooku