Reklama

Perska zapiekanka

Perska zapiekanka

Przygotowanie

Czas przygotowania120 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościtrudne

„Kuchnia perska jest pełna aromatycznych przypraw, które świetnie nadają się do dań warzywnych jak również do potraw przygotowywanych na święta.”

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm natłuść odrobiną oliwy.

Dynię obierz, pozbaw pestek i pokrój w jednocentymetrową kostkę. Następnie kawałki dyni wymieszaj na blasze do pieczenia z odrobiną oliwy, soli morskiej oraz czarnego pieprzu i piecz przez 20-25 minut.

Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. Suszone morele oraz żurawinę również pokrój na mniejsze kawałki. Nasiona kuminu i kolendry rozgnieć. Otrzyj skórkę z cytryny. Listki kolendry posiekaj. Następnie pokrój kasztany na mniejsze kawałki.

Na patelni na średnim ogniu podsmażaj na niewielkiej ilości oleju cebulę przez około 10 minut do momentu, aż zmięknie i lekko się skarmelizuje. Następnie dodaj czosnek i podsmażaj, aż lekko zmięknie. Na koniec dodaj wszystkie przyprawy i dolej jeszcze odrobinę oleju. Całość podsmażaj przez kilka minut, aż twoja kuchnia wypełni się aromatami perskich przypraw. Patelnię zdejmij z ognia i odstaw na bok.

Pistacje oraz migdały zmiksuj na proszek z wyraźnymi kawałkami orzechów. Pistacje i migdały wymieszaj w misce z komosą ryżową (lub ryżem) oraz suszonymi owocami. Następnie dodaj skórkę otartą z cytryny, kolendrę i kasztany. Dodaj rozkłócone jajka (lub nasiona chia) i cebulę.

Dynię wyjmij z piekarnika i połowę miąższu rozgnieć widelcem, pozostawiając resztę kawałków w całości. Następnie dynię dodaj do pozostałych składników.

Masę przełóż do wcześniej przygotowanej formy i lekko dociśnij. Piecz przez 40-45 minut lub do momentu, aż masa się zetnie.

W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Duży garnek postaw na średnim ogniu i przez jedną – dwie minuty podsmażaj w nim na niewielkiej ilości oleju cebulę, czosnek, laskę cynamonu, gałązki tymianku oraz kurkumę.

Następnie wrzuć do garnka pomidory śliwkowe. Puszki po pomidorach napełnij wodą i wlej ją do garnka, mieszając, aby rozgnieść pomidory. Całość dopraw solą, dodaj ocet balsamiczny i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj sos przez 20 minut.

Jeżeli zdecydowałeś się na podanie potrawy z fetą, ser wrzuć do miski i dodaj skórkę otartą z cytryny, ziarna kolendry, czarny pieprz i odrobinę oliwy. Całość odstaw do zamarynowania.

Gdy sos zgęstnieje i stanie się gładki, wyjmij papryczki chilli, laskę cynamonu i gałązki tymianku. Sos odstaw na bok.

Pieczoną dynię wyjmij z piekarnika i ostrożnie wyjmij na duży talerz zawartość formy.

Danie posyp kawałkami fety (jeśli używasz) oraz pestkami granatu. Podawaj z sosem pomidorowym.

Składniki

400g dyni

oliwa

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

50g suszonych moreli

50g suszonych wiśni lub żurawiny

2 łyżeczki nasion kuminu rzymskiego

2 łyżeczki ziaren kolendry

1 cytryna

pęczek świeżej kolendry

200g kasztanów jadalnych z puszki lub pakowanych próżniowo

pół łyżeczki mielonej kurkumy

1 łyżeczka mielonego cynamonu

100g łuskanych pistacji

100g migdałów

100g ugotowanej komosy ryżowej lub brązowego ryżu

2 średnie jaja od kur z wolnego wybiegu (w wersji wegańskiej zastąp jajka 2 łyżkami nasion chia namoczonymi w 6 łyżkach wody)

1 granat

Sos pomidorowy

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

2 świeże czerwone papryczki chilli

laska cynamonu

pół pęczka świeżego tymianku

szczypta kurkumy

2 puszki pomidorów śliwkowych, o pojemności 400g każda

1 łyżka octu balsamicznego

Feta (opcjonalnie)

200g sera feta, opcjonalnie

1 cytryna, opcjonalnie

1 łyżeczka ziaren kolendry, opcjonalnie

Reklama
Polub nas na Facebooku