Reklama

Chilli con carne

Chilli con carne

Przygotowanie

Czas przygotowania150 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

"Dobre, wolno gotowane chilli zawsze cieszy się powodzeniem. Przygotowałem je z dodatkiem czerwonej fasoli, by później wszystko zmieszać i podać z czym tylko zechcesz - ryż, ziemniaki pieczone w mundurkach, podpłomykiem, tacos - to ty wybierasz z czym ci pasuje".

Namocz suszone papryczki chilli w gorącej wodzie.

Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Oberwij liście kolendry i drobno posiekaj łodygi. Pozbądź się pestek ze świeżych papryczek chilli, posiekaj je drobno.

Wstaw duży rondel z grubym dnem na średni ogień, wlej oliwę i wrzuć cebulę, czosnek, łodygi kolendry i większość świeżego chilli. Smaż razem przez ok. 10 min, dopóki cebula nie zmięknie.

Obierz i drobno posiekaj marchewki i dodaj je do rondla kiedy cebula będzie już miękka. Przypraw wędzoną papryką i połową ziaren kminku. Wrzuć laskę cynamonu. Smaż przez 5 min.

Odsącz moczone papryczki chilli, wodę po nich zachowaj. Dodaj papryczki do garnka razem z całym mięsem mielonym. Rozdrobnij je drewnianą łyżką. Smaż przez 5 min. lub do czasu kiedy płyn odparuje i mięso zacznie brązowieć.

Dodaj do całości wodę po papryczkach oraz pomidory z puszek. Pomidory rozetrzyj drewnianą łyżką, dobrze przypraw pieprzem i solą i doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz ogień i wolno gotuj przez godzinę lub dwie, do czasu aż całość zgęstnieje.

W międzyczasie opiecz papryki nad palnikiem, tak by sczerniały na całej powierzchni. Włóż je do miski i przykryj folią spożywczą. Pozostaw do ostygnięcia.

Kiedy papryki już wystygną, obierz skórkę, wytnij nasiona i pokrój w paski. Dorzuć do chilli.

Tuż przed końcem gotowania rozgrzej patelnię i upraż na niej pozostałe ziarna kminku.

Kiedy kminek zacznie roztaczać przyjemny zapach, wlej na patelnię oliwę i wrzuć odsączoną fasolę. Smaż cały czas mieszając do czasu aż fasola zacznie strzelać. Dopraw pieprzem i solą. Przełóż fasolę do miski, w której będziesz podawać. Zmieszaj z liśćmi kolendry.

Ostatecznie dopraw chilli do smaku, wyjmij laskę cynamonu i posyp pozostałym posiekanym chilli. Podawaj z przygotowaną fasolą, kwaśną śmietaną i czymkolwiek, co ci pasuje.

 

Zobacz przepis na kurczaka po meksykańsku.

Składniki

- 2 suszone papryczki chilli np. chipotle
- 2 duże czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- duży pęczek świeżej kolendry
- 3 świeże czerwone papryczki chilli
- oliwa z oliwek
- 2 marchewki
- półtora łyżeczki suszonej słodkiej papryki wędzonej
- laska cynamonu
- łyżeczka ziaren kminku
- 500 g dobrej mielonej wołowiny
- 500 g dobej mielonej wieprzowiny
- 4 puszki pomidorów śliwkowych po 400 g każda
- 3 papryki (czerwona, żółta i zielona)
- 2 puszki czerwonej fasoli po 400 g każda
- kwaśna śmietana

Reklama
Polub nas na Facebooku