Reklama

Udziec jagnięcy w meksykańskiej marynacie

Udziec jagnięcy w meksykańskiej marynacie

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościśrednie

Jeśli możesz przygotuj jagnięcinę dzień wcześniej. Używając ostrego noża, okrój nogę jagnięcą wokół kości. Trzymając się tak blisko kości jak to tylko możliwe, przesuwaj czubek noża wzdłuż jednego boku kości, by ją kompletnie odsłonić. Kontynuuj okrajanie dookoła kości, by powstał jeden kawałek mięsa.

Ułóż okrojone mięso na desce do krojenia, skórą do dołu. Używając noża zrób nacięcie w mięsie do połowy jego grubości i otwórz jak książkę. Powinieneś teraz otrzymać płaski kawałek mięsa o podobnej grubości ze wszystkich stron.

Mocz suszone papryczki chilli w gorącej wodzie przez 10 min. W międzyczasie na suchej patelni upraż kulki pieprzu, koper, kolendrę. Po 30 sekundach powinny zacząć strzelać i rozsiewać cudowny aromat.

Rozmoczone papryczki wraz z uprażonymi nasionami przełóż do blendera, dodaj troszkę wody pozostałej po papryczkach i zblenduj na pastę.

Przygotowaną pastę zmieszaj w dużej misce ze skórką cytryny, suszoną papryką, oliwą, octem i szczyptą soli. Dodaj listki oregano, obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Na koniec dorzuć drobno posiekane chilli i wszystko zmieszaj.

Do miski włóż jagnięcinę i natrzyj ją przygotowaną marynatą. Nakryj i włóż do lodówki na 4 do 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Wyjmij mięso z lodówki na 30 min przed zaczęciem gotowania, by jagnięcina doszła do temperatury pokojowej. Grilluj na rozgrzanym ruszcie przez 40 do 45 min lub do półkrwistości, obracając co ok 10 min.

Przenieś jagnięcinę na deskę i pozwól jej odpocząć ok. 15 min. W tym czasie przygotuj sałatkę.

Liście cykorii zmieszaj z rukwią wodną i ziarnami granatu. Harissę dodaj do jogurtu, dopraw i zmieszaj.

Pokrój jagnięcinę na desce, połóż obok połówkę cytryny, podawaj z sałatką i przygotowanym dressingiem.

 


*Papryczki ancho to wysuszone papryczki poblano używane w kuchni meksykańskiej.

Składniki

- 2 kg nogi jagnięcej
- 2 suszone papryczki ancho*
- pół łyżeczki pieprzu czarnego (całe ziarenka)
- 1 łyżeczka pieprzu czerwonego (całe ziarenka)
- 2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- cytryna
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki suszonej
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu z wina czerwonego
- gałązka świeżego oregano
- 4 ząbki czosnku
- 2 świeże papryczki chilli

SAŁATKA:
- 2 cykorie
- duża garść rukwii wodnej
- 1 granat

JOGURTOWY SOS HARISSA
- 1 lub dwie łyżeczki harrisy
- 500 g jogurtu greckiego bez tłuszczu

Reklama
Polub nas na Facebooku