Reklama

Potrawka z królika

Potrawka z królika

Przygotowanie

Czas przygotowania180 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościtrudne

Słoninę z prosciutto ciężko jest dostać. Możesz ją znaleźć we włoskich delikatesach. Na potrzeby przepisu można ją zastąpić dodatkową porcją słoniny.

1. Rozgrzej piekarnik do 120 st. C. Rozpuść słoninę w naczyniu żaroodpornym na małym ogniu. Dodaj królika i pancettę i gotuj na średnim ogniu przez 5-8 minut, aż mięso się zarumieni. Dodaj warzywa, czosnek, pietruszkę i liść laurowy i duś przez około 5 minut. Następnie wlej wino i wsyp przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aż wino zredukuje objętość o połowę. Dodaj papryczkę chili i bulion. Dopraw do smaku. Piecz pod przykryciem w piecu przez ok. 3-4 godziny.

2. Gdy potrawka będzie gotowa, przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie podgrzewaj potrawkę, aby zachowała odpowiednią temperaturę. Ugotowany makaron zmieszaj z serem mascarpone, sokiem z cytryny i masłem. Dopraw do smaku. Wymieszany makaron odstaw na ok. 1 minutę, aby wchłonął sos. Gotowe danie podawaj z parmezanem, pangrattato* i startą skórką z cytryny.

 

*Pangrattato to nic innego jak włoska bułka tarta. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Dodaj 1 ząbek rozdrobnionego czosnku i lekko go podsmaż. Następnie dosyp 50 g okruszków chlebowych i przyprawy. Smaż na mocno rozgrzanej patelni, regularnie podrzucając zawartość, aż bułka tarta uzyska złocisty kolor i chrupkość.

 

W jednej  porcji: wartość energetyczna: 749 kalorii, w tym: 33,5 g tłuszczu (15,9 g tłuszczów nasyconych), 34,5 g białka, 73,6 g węglowodanów, 8,3 g cukru.

Przepis: Jamie's Italian
Zdjęcie: Sam Stowell

Składniki

• 30 g pokrojonej słoniny
• 35 g pokrojonej słoniny z prosciutto
• 1 x 700 g mięsa z królika (należy usunąć kości i pokroić w kostkę, uzyskasz ok. 450 g mięsa)
• 35 g pancetty, pokrojonej w kostkę
• 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
• 1 mały por, drobno posiekany
• 1 marchewka, drobno posiekana
• 1 cebula drobno posiekana
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• odrobina natki pietruszki, drobno posiekanej
• 1 liść laurowy
• 90 ml białego wina
• ½ pęczka szałwii (listki przebrać i posiekać)
• 2 gałązki rozmarynu (listki przebrać i posiekać)
• 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
• 500 ml bulionu warzywnego
• 500 g tagliolini
• 4 łyżki sera mascarpone
• starta skórka i sok z 1 cytryny
• 20 g masła
• 40 g parmezanu
• 40 g pangrattato (patrz w przypisie )

Reklama
Polub nas na Facebooku