Reklama

Zapiekanka makaronowa z jarmużem i ricottą

Zapiekanka makaronowa z jarmużem i ricottą

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Obierz i pokrój w cienkie plasterki cebulę, obierz i posiekaj czosnek, pokrój w kostkę chili.

Smaż cebulę na dużej patelni na oliwie przez 5 minut lub do momentu, aż zmięknie.

Dodaj czosnek, chili i skórkę z cytryny, smaż przez kilka minut. Pokrój i dodaj kiełbaski. Następnie podgrzewaj przez 10 minut, aż się zezłocą.

W międzyczasie ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz, wymieszaj z 1 łyżką oliwy i przelej do naczynia do zapiekania.

Rozdrobnij liście jarmużu i wrzuć na patelnię. Następnie oberwij, posiekaj i wymieszaj z oregano. Gotuj przez 2 minuty.

Wymieszaj z makaronem, połową ricotty i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku.

Posyp z wierzchu pozostałą ricottą. Zetrzyj na wierzch pecorino. Następnie przykryj folią i piecz przez 20 minut lub do momentu, aż się zarumieni i zacznie skwierczeć. Zdejmij folię po 10 minutach.

 

Zobacz przepis na jarmuż z jajkiem w koszulce.

Składniki

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 świeże zielone chili

oliwa z oliwek

1 cytryna

4 kiełbaski

400 g makaronu conchiglie

200 g jarmużu

3 gałązki świeżego oregano

200 g sera ricotta

30 g sera pecorino

Reklama
Polub nas na Facebooku