Reklama

Wołowe tacos

Wołowe tacos

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościtrudne

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na lekko rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i paprykę i podsmażaj do uzyskania miękkości. Następnie dodaj czosnek, paprykę oraz kminek i gotuj przez 1-2 minuty. Dodaj wołowinę i mieszaj, aż zbrązowieje. Dolej bulionu i gotuj przez 45 minut.

2.  Aby przygotować salsę, wymieszaj pomidory z sokiem z limonki, młodą cebulką i kolendrą. Następnie dopraw do smaku.

3.  Aby przygotować guacamole, rozgnieć awokado widelcem. Następnie dodaj sok z limonki, crème fraîche, przyprawy i dokładnie wymieszaj.

4. Rozłóż tacos na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika na 3-4 minuty do uzyskania chrupkości. Po wyjęciu wypełnij je farszem, salsą i guacamole. Możesz podać potrawę gościom.

 

W jednej porcji: wartość energetyczna: 552 kalorie, w tym: 38,4 g tłuszczu (15,5 g tłuszczów nasyconych), 26,7 g białka, 22,1 g węglowodanów, 5,8 g cukru.

 

Przepis: Laura Fyfe
Zdjęcie: Dan Jones

Składniki

• 1 cebula, pokrojona w kostkę
• 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
• 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
• Szczypta papryki
• 1½ łyżeczki kminku
• 500g mielonej wołowiny
• 250ml bulionu wołowego
• 12 kukurydzianych tacos
• Starty ser i sałata do dodania do potrawy

Salsa 
• 2 pomidory, grubo pokrojone
• Sok z ½ limonki
• 1 młoda cebula, cienko pokrojona w plasterki
• 1 łyżka kolendry, grubo pokrojonej

Guacamole
• 2 awokado
• Sok z ½ limonki
• 2 łyżki crème fraîche

 

Reklama
Polub nas na Facebooku