Reklama

Niesamowita lasagna

Niesamowita lasagna

Przygotowanie

Czas przygotowania180 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościtrudne

„Nigdy nie wiadomo, jak będzie smakowało danie z pozostałości po innej potrawie. Jednakże jeśli do resztek mięsnych dodasz świeżutkie warzywa, odrobinę czosnku, zioła, bulion, wino i odrobinę pomidorów, rezultaty będą zaskakujące.“

Zacznij od przygotowania ciasta. Wysyp na stolnicę mąkę i zrób na środku wgłębienie.Ubij jajka i umieść je we wgłębieniu. Następnie ugniataj palcami, aż jajka i mąka się połączą. Możesz zrobić ciasto przy użyciu robota kuchennego. Miksuj mąkę z jajkami, aż ciasto zacznie przypominać okruchy chleba. Przełóż masę na stolnicę i kontynuuj zagniatanie palcami.

Ugniataj ciasto, by uwolnić zawarty w mące gluten. To dzięki niemu makaron będzie pysznie sprężysty. Jedyna i właściwa metoda wyrabiania ciasta nie istnieje. Musisz ugniatać ciasto obiema rękami, uderzać nim o stół, zmieniać jego kształt, rozciągać i zlepiać ponownie. Zaniechaj tych czynności, gdy ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

Jeśli nie masz maszynki do makaronu, użyj wałka do ciasta. Możesz mieć jedynie problem z uzyskaniem odpowiednio cienkich płatów makaronu. Ale i na to jest sposób. Rozwałkowuj mniejsze kawałki ciasta.

Jeśli używasz maszynki do makaronu, upewnij się, że została dobrze przymocowana do czystego i długiego blatu roboczego. Następnie posyp blat mąką, weź kawałek ciasta wielkości dużej pomarańczy i spłaszcz go palcami. Przepuść ciasto przez maszynkę na najszerszym ustawieniu. Jeśli ciasto się klei, posyp je mąką. Zmień ustawienie maszynki na cieńsze i ponownie przepuść przez nią makaron. Złóż ciasto na pół, przywróć w maszynce najszersze ustawienie i znowu przepuść ciasto. Powtórz czynność 5-6 razy.

Przepuszczając ciasto przez maszynkę, zawsze zaczynaj od najszerszego ustawienia, a kończ na najcieńszym. Pamiętaj, by uprzednio oprószyć je mąką z każdej strony. Gdy dojdziesz do najcieńszego ustawienia, złóż ciasto na pół, następnie znowu na pół i jeszcze raz na pół. Na koniec powinieneś uzyskać kształt kwadratu. Przekręć ciasto o 90 stopni i przepuść przez maszynkę, zaczynając od najszerszego ustawienia. Gdy po raz kolejny dojdziesz do najcieńszego ustawienia, powinieneś uzyskać idealnie cienki i równy płat makaronu. Jeśli chodzi o grubość, powinien być gdzieś pomiędzy podkładką pod piwo a kartą do gry.

Następnie potnij makaron na płaty o wymiarach 20 cm x 10 cm. Ciasto wysycha szybciej, niż ci się wydaje, dlatego nie czekaj z krojeniem dłużej niż minutę lub dwie. Połóż na makaronie wilgotny ręcznik, by zapobiec jego wysychaniu.

Obierz czosnek i pokrój go w plastry. Następnie obierz cebule. Trzy z nich drobno posiekaj, resztę podziel na pióra. Przytnij i pokrój seler naciowy i marchewki. Następnie przebierz i posiekaj rozmaryn.

Rozgrzej oliwę na dużej, głębokiej patelni. Na średnim ogniu, przez 1 minutę podsmażaj czosnek. Powinien być złocisty i aromatyczny.

Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Podsmażaj warzywa na wolnym ogniu przez około 10-15 minut do uzyskania miękkości (nie powinny się zrumienić).

Dodaj rozmaryn, oregano, pomidory, wino, szczyptę soli oraz pieprz czarny. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 1 godzinę, aż sos się zagęści.

Posiekaj mięso lub zmiel je w malakserze. Dodaj je do potrawki na ostatnie 15 minut gotowania. Mięso powinno się udusić, a sos zgęstnieć. Mieszaj potrawkę regularnie. Jeśli stanie się ona zbyt gęsta, dolej trochę wrzątku z czajnika.

Gdy potrawka będzie prawie gotowa, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i zacznij przygotowywać sos beszamelowy. Na dużą patelnię na małym ogniu wlej mleko. Dodaj ziarenka pieprzu i resztę cebuli. Całość doprowadź prawie do wrzenia.

Na drugiej patelni rozpuść masło. Następnie dodaj mąką i gotuj na średnim ogniu przez 1-2 minuty, często mieszając. Stopniowo zacznij dolewać gorące mleko (usuń z niego cebulę i ziarnka pieprzu). Całość doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 5 minut. Sos powinien być gładki i gęsty. Zetrzyj parmezan i dodaj do sosu większą jego część. Dopraw do smaku.

Wysmaruj tłuszczem prostokątną lub okrągłą formę do pieczenia. Zagotuj w garnku osoloną wodę. Dodawaj do niej partiami płaty makaronu. Każdą partię gotuj przez około 1 minutę. Gotowy makaron wyciągnij szczypcami i rozłóż na czystym ręczniku, by obciekł.

Dno blachy wyłóż pojedynczą warstwą makaronu. Następnie rozsmaruj po niej farsz, przykryj kolejną warstwą makaronu i polej cienką warstwą sosu beszamelowego. Powtarzaj czynności, aż skończą ci się składniki (idealnie 6-8 razy). Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron polany sosem beszamelowym.

Posyp danie kawałkami mozzarelli, resztą startego parmezanu. Spryskaj je odrobiną oliwy i dodaj porwane liście bazylii. Piecz lasagnę w piekarniku przez 45 minut. Powinna być złocista i aromatyczna. Przed podaniem pozwól jej odpocząć przez 5 minut.

Składniki

CIASTO JAJECZNE NA MAKARON

700 g mąki typu 00

7 dużych jajek z wolnego wybiegu lub 14 żółtek

FARSZ I SOS BESZAMELOWY

3 ząbki czosnku

4 cebule

3 łodyżki selera naciowego

3 marchewki

1/2 pęczka świeżego rozmarynu

oliwa z oliwek

2 łyżeczki suszonego oregano

3 puszki krojonych pomidorów (400 g każda)

375 ml chianti lub innego czerwonego, półwytrawnego wina

750 g resztkowego, gotowanego mięsa; może być kurczak, wołowina, jagnięcina, wieprzowina

1 litr mleka

parę ziaren pieprzu

75 g niesolonego masła

75 g zwykłej mąki

100 g parmezanu

1 kulka mozzarelli buffalo (125 g)

parę gałązek świeżej bazylii

Reklama
Polub nas na Facebooku