Reklama

Klasyczne spaghetti z sosem pomidorowym

Klasyczne spaghetti z sosem pomidorowym

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościłatwe

To fantastyczny pomysł na obiad czy kolację w ciągu tygodnia. Możesz modyfikować przepis. Takie składniki, jak szpinak, rukolę czy zielony groszek, świeży lub z mrożonki kompletnie odmienią zwykły sos pomidorowy.

Jamie apeluje do nas wszystkich, byśmy gotowali dla własnego zdrowia. Ten przepis pochodzi z zestawu 10 przepisów Żywieniowej Rewolucji, dzięki którym każdy może się nauczyć, jak przygotowywać zdrowe posiłki dla siebie i swoich bliskich. Oryginalne przepisy można znaleźć na stronie jamiesfoodrevolution.org.

 

1 Oberwij z bazylii listki (zostaw kilka do dekoracji), pokrój je na duże kawałki i posiekaj drobno łodyżki.

2 Obierz czosnek i pokrój na cienkie plasterki, cebulę pokrój w półtalarki. Jeśli używasz świeżych pomidorów, przekrój je na pół i pokrój na spore kawałki. 

3 Wstaw patelnię na średni ogień i wlej łyżkę oliwy. Włóż cebulę i smaż przez 7 min, aż będzie miękka i lekko złotawa.

4 Dodaj czosnek i posiekane łodyżki bazylii, wymieszaj, po paru minutach dołóż pokrojone pomidory lub pomidory z puszki  i wlej ocet. Jeśli używasz pomidorów z puszki, pozgniataj je grzbietem łyżki. 

5 Dopraw szczyptą soli i pieprzu, trzymaj sos na ogniu przez 15 min, od czasu do czasu mieszając.

6. Dodaj liście bazylii, zmniejsz ogień do minimum.

7 Zagotuj duży garnek osolonej wody, ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron ma być al dente, co oznacza, że powinien być wystarczająco miękki, by nadawał się do jedzenia, a jednocześnie nieco sprężysty. 

8 Ugotowany makaron wyłóż na durszlak, zostawiając trochę wody z gotowania, odcedź nad zlewozmywakiem.

9 Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozcieńcz go odrobiną wody z gotowania. Włóż ugotowane spaghetti i wymieszaj, używając szczypiec, by makaron pokrył się sosem, w razie potrzeby dolewając jeszcze trochę wody z gotowania.

10 Podawaj spaghetti udekorowane listkami bazylii i posypane tartym parmezanem.

 

RADA JAMIEGO

Koniecznie posól wodę przed włożeniem makaronu!

Składniki

pęczek bazylii

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1 kg dojrzałych pomidorów lub dwie puszki po 400 g

oliwa

1 łyżka czerwonego octu winnego lub balsamicznego

480 g razowego spaghetti

15 g parmezanu

 

SPRZĘT KUCHENNY

deska do krojenia

nóż

otwieracz do puszek

duża głęboka patelnia

łyżki do odmierzania

drewniana łyżka

duży garnek

chochelka

durszlak

szczypce

tarka

Reklama
Polub nas na Facebooku