Reklama

Pieczony kurczak

Pieczony kurczak

Przygotowanie

Czas przygotowania150 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Podczas, gdy będziesz przygotowywać masło, pozostaw kurczaka do osiągnięcia temperatury pokojowej.

Suszone borowiki wrzuć do małej miski, zalej gotującą wodą i pozostaw na 5 minut, potem użyj łyżki cedzakowej do wyjęcia grzybów i zachowaj je oraz wodę z ich namaczania na później.

Masło umieść w misce i zetrzyj do niego skórkę cytrynową (cytryny zachowaj na później) i połowę gałki muszkatołowej, potem obrany i zmiażdżony czosnek dodaj do reszty składników.

Dodaj listki tymianku, posiekany boczek i odsączone borowiki wraz ze sporą szczyptą soli morskiej i czarnego pieprzu.

Wszystko wymieszaj dobrze z masłem, aż do połączenia się składników, po czym podziel na dwie porcje. Odstaw na jakiś czas do lodówki.

Weź kurczaka i użyj palców oraz łopatki do oddzielenia skóry od mięsa. Rozpocznij od strony zagłębienia tuż powyżej nogi i delikatnie kieruj się wzdłuż mostka, w stronę grzbietu, aż powstanie duży otwór.

Do środka wetknij połowę masła, przy pomocy rąk wepchnij nadzienie przez skórę, od przodu do tyłu, tak, by pokryło piersi kurczaka możliwie najdokładniej. Tak samo postępuj z drugą stroną, nadziewając ją pozostałym masłem a w przypadku, gdy odrobina zostanie, natrzyj nim zewnętrzną skórę drobiu.

Przekrój na pół pozostałe starte cytryny i wrzuć je w otwór kurczaka razem z tymiankiem, rozmarynem i gałązkami szałwii - nadadzą one wyjątkowego smaku podczas pieczenia.

Obierz i pokrój na połówki cebule, obierz i grubo posiekaj marchewki, przytnij i posiekaj seler. 

Ułóż warzywa wszystkie razem na głębokiej blasze do pieczenia, dodaj całe zmiażdżone ząbki czosnku wraz z liśćmi laurowymi i skrzydełkami kurczaka, po czym skrop oliwą.

Umieść całego kurczaka na wierzchu, skrop oliwą oraz dopraw solą i pieprzem. 

Zapiekaj kurczaka w piekarniku przez około 2 godziny, aż do momentu, gdy skórka będzie złota i chrupiąca a mięso puści klarowne soki, kiedy wbijesz widelec w udo kurczaka - tę czynność powtórz dwukrotnie podczas pieczenia. Jeśli warzywa zaczynają wyglądać sucho, skrop blachę wodą, żeby zapobiec ich przypaleniu.

Wyjmij blachę z piekarnika i przełóż kurczaka na deskę. Przykryj arkuszem folii aluminiowej i ściereczką i pozostaw, by odpoczął przez 15 minut.

Do przygotowania sosu, usuń łyżką wszelki nadmiar tłuszczu z mieszanki pozostałej na blasze do pieczenia, po czym umieść ją na płycie na małym ogniu.

Dodaj mąkę, stale mieszając, potem dodaj wino i pozwól, żeby płyn odparował. Na koniec, dodaj wywar i cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje.

Przetrzyj sos przez sito, mocno dociskając, aby wydobyć jak najwięcej jego ekstraktu, do czystego rondelka. Utrzymuj w nim sos w cieple, zbierając z wierzchu wszelki tłuszcz, który się tam zgromadził. Podawaj z pieczonym kurczakiem.

Składniki

1 x 4 kg kurczak ekologiczny z wolnego wybiegu, z podrobami

kilka gałązek świeżego tymianku

kilka gałązek świeżego rozmarynu

kilka gałązek świeżej szałwii

2 cebule

2 marchewki

2 łodygi selera

4 świeże liście laurowe

1 główka czosnku

500 g ekologicznych skrzydełek kurczaka

oliwa z oliwek

2 czubate łyżki czystej mąki

150 ml białego wina

1 litr organicznego bulionu drobiowego

SMAKOWE MASŁO

75 g suszonych borowików

250 g niesolonego masła (w temperaturze pokojowej)

2 cytryny

1 cała gałka muszkatołowa, do starcia

3 ząbki czosnku

1/2 pęczka świeżego tymianku

9 plasterków dobrej jakości boczku

Reklama
Polub nas na Facebooku