Reklama

Makaron smażony z wieprzowiną

Makaron smażony z wieprzowiną

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

To sprytny sposób na wykorzystanie resztek ugotowanej wieprzowiny.

Zagotuj wodę w małym rondlu i dodaj groszek. Ponownie doprowadź do wrzenia. Groszek powinien się rozmrozić. Odsącz i przelej zimną wodą. Wlej olej na dużą patelnię, dodaj czosnek, imbir, cebulę dymkę i podsmażaj przez kilka minut. Wymieszaj z sosem sambal olek lub papryczkami chili i gotuj jeszcze przez kilka minut. Dodaj na patelnię makaron, wieprzowinę oraz groszek i podgrzej dobrze mieszając.

Przepis: Rebecca Rauter
Zdjęcie: Sam Stowell

Składniki

300 g ugotowanego makaronu ryżowego (nitek)

150 g resztek wieprzowiny, pociętej na kawałki

2 ząbki czosnku, posiekane w drobne kawałki

3 cm kawałek imbiru, posiekany w drobne kawałki

50 g mrożonego groszku

pęczek cebuli dymki, biała część posiekana, zielona odłożona

2 łyżki masła orzechowego lub oleju słonecznikowego

2 łyżki sosu sambal oelek lub 2 czerwone chili, oczyszczone z pestek i drobno posiekane

sok z 1 limonki

Reklama
Polub nas na Facebooku