Reklama

Ryż i groszek z pieczonymi warzywami

Ryż i groszek z pieczonymi warzywami

Przygotowanie

Czas przygotowania105 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościtrudne

Jeśli używasz suchej fasoli, mocz ją przez całą noc.

Aby przygotować marynatę Jerk, oczyść i z grubsza posiekaj dymkę i oberwij liście tymianku, następnie zmiksuj wszystkie składniki w blenderze z odrobiną oleju, aż do uzyskania gładkiego sosu. Dodaj odrobinę oleju, jeśli będzie zbyt gęsty.

Przygotuj pieczone warzywa. Pokrój na ćwiartki i usuń nasiona dyni i papryki. Okrę pokrój na pół po przekątnej i oczyść cebulę. Obtocz w marynacie z nieobranym czosnkiem, następnie odstaw do zamarynowania na 2 godziny.

Przygotuj fasolę. Jeśli używasz namoczonej fasoli, osusz ją, a następnie gotuj w dużym garnku ze swieżą zimną wodą, czosnkiem, cebulą, tymiankiem, zielem angielskim i cynamonem, do momentu aż zmięknie przez około półtorej godziny.

Wymieszaj ze śmietaną kokosową, następnie nakłuj i dodaj ostrą papryczkę scotch bonnet, gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Dodaj ryż i gotuj przez około 25-30 minut do miękkości. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

Opcjonalnie, jeśli korzystasz z fasoli w puszce, umieść ryż w dużym garnku i zalej wodą tak, aby jej powierzchnia była 1cm ponad powierzchnię ryżu. Dodaj czosnek, dymki, tymianek, ziele angielskie, cynamon i śmietankę kokosową, nakłuj i dodaj chili. Gotuj przez 25 do 30 minut, aż składniki zmiękną. Odsącz i dodaj fasolę na ostatnie 10 minut gotowania.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Ułóż zamarynowane dynie na blasze do pieczenia, zachowując marynatę i piecz przez 45 minut aż zmięknie i nabierze złotego kolor.

Rozgrzej patelnię grillową na dużym ogniu i grilluj marynowane papryki, okrę, cebulę i czosnek, aż się przyrumienią z obu stron.

Umieść je z powrotem w misce z marynatą. Skrop odrobiną oleju, wymieszaj z ugotowaną dynią i rozprowadź mieszankę na blasze do pieczenia. Włóż ponownie do piekarnika na 5 do 7 minut.  

Aby przygotować pilke, obierz i drobno posiekaj cebulę, usuń nasiona i pokrój papryczkę.

Wymieszaj wszystkie składniki razem, następnie załóż rękawice kuchenne. Użyj dłoni, aby rozgnieść całość.

Podawaj ryż i groszek z pieczonymi warzywami, z dodatkiem pikli i jogurtu.

Składniki

•   125 g suchej czerwonej fasoli, lub 1x400g puszka fasoli

•   2 ząbki czosnku

•   2 cebule dymki

•   kilka gałązek tymianku

•   1/2 łyżeczki ziela angielskiego w całości

•   1 laska cynamonu

•   100 g śmietanki kokosowej w bloku

•   1 ostra papryczka scotch bonnet

•   400 g brązowego ryżu

•   beztłuszczowy jogurt naturalny

 

Marynata Jerk

•   4 cebule dymki

•   1/2 pęczka świeżego tymianku

•   3 świeże liście laurowe

•   1 łyżeczka mielonych goździków

•   1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

•   1 łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej

•   6 łyżek białego octu winnego

•   1 łyżka płynnego miodu

•   1 ostra papryczka scotch bonnet

•   4 ząbki czosnku

•   6 łyżek rumu

•   oliwa z oliwek

 

Pieczone warzywa

•   1 dynia piżmowa

•   1 dynia hokkaido

•   2 zielone papryki

•   250 g okra

•   6 cebulek dymki

•   4 ząbki czosnku

 

Pikle

•   1 czerwona cebula

•   1-2 ostra papryczka chili scotch bonnet

•   8 łyżek czerwonego octu winnego

•   4 świeże liście laurowe

•   1 czubata łyżeczka cukru

Reklama
Polub nas na Facebooku