Reklama

Nadziewane bakłażany

Nadziewane bakłażany

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Bakłażany pokrój na pół wzdłuż łodygi, następnie obierz i drobno pokrój czosnek i cebulę. Porwij koperek.

Zagotuj wodę w garnku na średnim ogniu.

Dodaj bakłażany, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj przez 6-8 minut, aż zmiękną.

Wyciągnij i osusz dobrze na ręczniku kuchennym.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Gdy bakłażany lekko ostygną, wyskrob z nich miąższ łyżeczką, uważając, aby nie przebić skóry. Z grubsza posiekaj miąższ i umieść w dużej misce. Resztę bakłażanów umieść w naczyniu do pieczenia.

Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu, następnie dodaj czosnek, cebulę i podsmażaj przez 3-4minuty, aż zmiękną. Wymieszaj z kminkiem i smaż przez kolejną minutę.

Dodaj czosnek i cebulę do miseczki z bakłażanem wraz z ugotowanym ryżem, soczewicą, rodzynkami i połową koperku, dobrze wymieszaj i dopraw do smaku.

Skórki bakłażana z mieszanką ryżu umieść z powrotem w naczyniu do pieczenia.

Skrop oliwą z oliwek i piecz przez 25 minut, aż nabiorą złocisto-brązowego koloru.

Aby przygotować sos pomidorowy, umieść wszystkie składniki w garnku na średnim ogniu i gotuj przez 4-5 minut aż zgęstnieje. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Polej łyżką sos na nadziewane bakłażany i podawaj z pokruszoną fetą i pozostałym koperkiem. 

 

Składniki

•   2 duże bakłażany

•   3 ząbki czosnku

•   1 cebula

•   1 pęczek koperku

•   oliwa z oliwek

•   2 łyżeczki mielonego kminku

•   100 g ugotowanego ryżu brązowego basmati

•   150 g ugotowanej zielonej soczewicy

•   50 g rodzynek

•   80 g sera feta

 

Słodki sos pomidorowy

•   400 g (puszka) krojonych pomidorów

•   1 ząbek czosnku

•   2 łyżki oliwy extra virgin

•   1 łyżka cukru pudru

Reklama
Polub nas na Facebooku