Reklama

Kotleciki jagnięce z ratatouille

Kotleciki jagnięce z ratatouille

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościtrudne

Słodycz dojrzewających w ciepłym klimacie duszonych warzyw to idealny dodatek do młodej jagnięciny.

1. Podgrzej trochę oliwy na patelni i podsmażaj na niej selera, czosnek i cebulę przez 5-10 minut. Gdy zmiękną, dodaj cukinię, bakłażana i czerwoną paprykę i podgrzewaj przez 10 minut. Porządnie dopraw, dodaj pomidory, połowę tymianku i kieliszek wody. Następnie zmniejsz ogień i gotuj do miękkości. Pozostaw chwilę do ostygnięcia i dodaj łyżkę kaparów i garść czarnych oliwek, polej oliwą.
2. Rozgrzej patelnię grillową. Natrzyj kotlety solą morską, pieprzem, tymiankiem i oliwą z oliwek. Smaż przez 4-5 minut lub wedle uznania. Odczekaj chwilę i podawaj z ratatouille.  

 

Przepis: Abigail Fawcett
Zdjęcie: Sam Stowell

Składniki

2 łyżki oliwy z oliwek

2 gałązki selera naciowego, pokrojone

2 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę

2 cebule, pokrojone w kostkę

2 cukinie, pokrojone w kostkę

1 bakłażan, pokrojony w kostkę

1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę

4 pomidory, pokrojone w kostkę

2 łyżĸi tymianku

1 łyżka owoców kaparów

1 garść czarnych oliwek

2 kotlety z jagnięciny

Reklama
Polub nas na Facebooku