Reklama

Naleśniki z sałatką z awokado

Naleśniki z sałatką z awokado

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Zanim przystąpisz do przygotowywania potrawy, umieść rodzynki w ciepłej wodzie do namoczenia na 5-7 minut.

Do naleśników obierz i posiekaj cebulę razem z chilli. Zerwij i drobno posiekaj liście kolendry. Upraż nasiona kminku na suchej patelni. Lekko rozdrobnij nasiona granatu.

Umieść wszystko w misce z mąką, dodaj mielone przyprawy i 150 - 220 ml zimnej wody (ilość wystarczającą do przygotowania cienkiego ciasta naleśnikowego), wymieszaj do połączenia się składników. Dopraw do smaku solą morską, czarnym pieprzem i sproszkowanym chilli.
Dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką natłuść odrobiną oleju słonecznikowego i smaż naleśniki pojedynczo, aż do wykończenia ciasta. Umieść naleśniki pomiędzy warstwami papieru do pieczenia i odstaw na bok.

Do sosu chutney pokrój pomidory w kostkę, obierz i drobno zetrzyj imbir, potem zerwij i posiekaj liście kolendry. Odsącz rodzynki.

Podgrzej olej. Podsmaż mieszankę panch phoran, aż zacznie skwierczeć, dodaj pomidory, imbir, liście kolendry, rodzynki i pozostałe składniki. Dopraw do smaku. Gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.

Do przygotowania sałatki, pozbaw awokado pestek i posiekaj, grejpfruta obierz i pokrój w kawałki, obierz i drobno posiekaj cebulę.

Umieść w misce razem z pozostałymi składnikami i tuż przed podaniem wymieszaj.

Dopraw sałatkę i wykorzystaj jako nadzienie do naleśników. Podawaj w temperaturze pokojowej wraz z obfitą porcją chutney z pomidorów i rodzynek.

 

Wskazówki 

Suszone nasiona granatu dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością. Panch phoran to mieszanka przypraw, na którą zwykle składają się kmin, koper włoski, kozieradka, gorczyca i nasiona czarnuszki. 

 

 

 Zobacz przepis na naleśniki z ciecierzycy z brokułem i serem.

 

Składniki

1/2 cebuli średniej wielkości 

1/2 świeżego zielonego chilli

kilka gałązek świeżej kolendry

1/2 łyżeczki nasion kminku

1 łyżeczka suszonych nasion granatu (patrz wskazówki na końcu)

300 g mąki z ciecierzycy

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1/4 łyżeczki mielonej kurkumy

czerwone chilli mielone, odrobina dla smaku

olej słonecznikowy, do natłuszczenia

 

POMIDOROWY CHUTNEY Z RODZYNKAMI

50 g złotych rodzynek królewskich

300 g dojrzałych, soczystych pomidorów

2 cm-kawałek imbiru

kilka gałązek świeżej kolendry

1 łyżka oleju słonecznikowego

1 łyżka mieszanki przypraw panch phoron (patrz wskazówki na końcu)

1 małe suszone czerwone chilli

1 łyżka puree pomidorowego

100 g cukru palmowego

60 ml octu z białego wina

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1/4 łyżeczki przyprawy garam masala

 

SAŁATKA Z AWOKADO i RUKOLI

2 dojrzałe awokado

1 duży grejpfrut

1/2 czerwonej cebuli średniej wielkości

1 mały pęczek młodej rukoli

2 łyżki oliwy z oliwek

 

 

Reklama
Polub nas na Facebooku