Reklama

Makrela z fenkułem

Makrela z fenkułem

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Rozgrzej piekarnik do 200º C.

Aby wykonać sałatkę owiń każdego buraka osobno w folii i piecz przez 40 do 45 min lub do miękkości.

Pozostaw do wystygnięcia i zajmij się makrelą.

W dużej misce wymieszaj melasę z granatów, miód i 40 ml soku z mandarynki lub pomarańczy, następnie dopraw.

Umieść makrelę w mieszance i zostaw do zamarynowania na 20 minut.

Dokończ sałatkę. Obierz cebulę, zerwij i zatrzymaj liście fenkułu, następnie bardzo drobno pokrój.

Obierz i pokrój mandarynki w plastry, następnie połącz z czerwoną cebulą, fenkułem i burakiem. Odstaw na bok.

Aby zrobić sos wymieszaj oliwę, sok z cytryny, melasę i miód w małej misce. Dobrze wymieszaj.

Odstaw na bok do momentu podania.

Wyciągnij filety z makreli z marynaty i umieść na blasze wyłożonej folią.

Wlej marynatę do małego garnka i doprowadź do wrzenia na wysokim ogniu.

Gotuj przez 5 minut albo do momentu, aż się zredukuje i będzie na tyle gęsta, by oblepiać tył łyżki. 

Odstaw powstałą glazurę.

Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla na pełną moc i opiekaj filety przez 4 minuty lub dopóki skórka się zarumieni, a mięso ryby nabierze jędrności.

Wyciągnij z piekarnika, posmaruj glazurą i dopraw do smaku.

Skrop sałatkę sosem winegret i wymieszaj do połączenia, z grubsza posiekaj i dodaj koperek. Podawaj razem z makrelą.

 

 

Zobacz jak przygotować makrelę z sałatką ziemniaczaną.

Składniki

40 ml melasy z granatów
40ml płynnego miodu
2 mandarynki lub 1 pomarańcza
4 filety z makreli

Sałatka
2 średnie buraki
1 mała czerwona cebula
1 mały fenkuł
4 mandarynki
1 pęczek swieżego koperku

Sos winegret
4 łyżki stołowe oliwy extra virgin
1 cytryna
1 łyżka stołowa melasy z granatów
1 łyżeczka płynnego miodu

Reklama
Polub nas na Facebooku