Reklama

Sycylijsjkie klopsiki

Sycylijsjkie klopsiki

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

"Robienie klopsików to świetny sposób na wykorzystanie niedocenianych i niedrogich rodzajów mięs. Ponadto dokładnie wiesz co do nich trafia. Osobiście nie udziwniam makaronu, pozwalam smakom Sycylii na to by mówiły same za siebie."

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

Namocz rodzynki w occie balsamicznym przez 5 min.

Zmiel mięso i przełóż do dużej miski.

Grubo posiekaj suszone pomidory i liście pietruszki. Dodaj do mięsa.

Następnie dodaj jeszcze bułkę tartą, orzeszki pinii, startą skórkę z cytryny, oregano i namoczone rodzynki razem z zalewą. Zetrzyj do miski połowę parmezanu. Przypraw całość solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj składniki.

Mokrymi dłońmi uformuj 24 klopsiki (wielkość kulek golfowych).

Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy i na dużym ogniu smaż klopsiki przez ok. 5 min lub do czasu kiedy się zrumienią. Odstaw.

By przygotować sos arrabbiata obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Posiekaj również fileciki anchois i świeże chilli, pozbawiając je wcześniej nasion.

Podgrzej sporą porcję oliwy z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekane składniki oraz pokruszone suszone chilli. Delikatnie podsmaż przez kilka minut, aż składniki zmiękną. Dodaj pokrojone pomidory i cynamon. Podgrzewaj przez ok. 20 min od czasu do czasu mieszając, by sos się zredukował.

Dolej odrobinę octu winnego i cukru (by złagodzić smak). Przypraw solą i pieprzem. Podrzyj na kawałki i dodaj większość liści bazylii.

Przelej sos do żaroodpornego naczynia (średnica 25 - 30 cm) i przełóż klopsiki do sosu. Na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli, posyp pozostałymi liśćmi bazylii i zetrzyj na wszystko parmezan.

Piecz w piekarniku przez 15 -20 min do zrumienienia.

W międzyczasie ugotuj makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odlaniu dodaj do niego trochę oliwy extra virgin i resztę liści pietruszki. Podawaj z klopsikami i świeżą, chrupiącą sałatą.

Składniki

- 50 g rodzynek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 500 g filetu lub resztek z szyi jagnięcej
- 50 g pomidorów suszonych na słońcu
- pół pęczka świeżej pietruszki
- 100g świerzej bułki tartej
- 50 g orzeszków piniowych
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 50 g parmezanu
- oliwa z oliwek
- 120 g oryginalnej mozzarelli
- 500 g makaronu spaghetti
- oliwa z oliwek extra virgin

Sos Arrabbiata
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 fileciki anchois
- 1 świeża papryczka chilli
- 1 suszona papryczka chilli
- 2 puszki krojonych pomidorów po 400 g każda
- szczypta mielonego cynamonu
- ocet winny z czerwonego wina
- łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- pół pęczka świeżej bazylii

Reklama
Polub nas na Facebooku