Reklama

Dziczyzna z zapiekanką z ziemniaków

Dziczyzna z zapiekanką z ziemniaków

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób9 osób Poziom trudnościśrednie

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.

Zacznij od przygotowania zapiekanki. Przy użyciu malaksera, rozdrobnij borowiki na miał. 

W rondelku podgrzej śmietankę i mleko na małym ogniu, dodaj gałkę muszkatołową i sproszkowane borowiki, dopraw i mieszaj do połączenia się składników.

Obierz i pokrój ziemniaki w cienkie plasterki. Opłucz plasterki ziemniaków, po czym osusz ręcznikiem papierowym. Obierz ząbki czosnku, 6 sztuk przekrój na pół, a pozostałe 5 cienko pokrój. 

Natrzyj blachę do pieczenia lub ceramiczne naczynie połówką ząbka czosnku. Plasterki ziemniaków ułóż warstwowo w naczyniu, polej śmietanką i zapiekaj przez 1 godzinę aż do zrumienienia się wierzchu i bulgotania śmietanki po bokach.

W dalszej kolejności przygotuj dziczyznę. Nabij mięso połówkami ząbków czosnku i przypraw dużą ilością czarnego pieprzu.

Rozgrzej 1 łyżkę oliwy i oleju z orzechów włoskich w żaroodpornym naczyniu do zapiekanek na dużym ogniu, dodaj dziczyznę i gotuj po 2 minuty z każdej strony, aż całość zbrązowieje, po czym zdejmij z ognia i odstaw na bok.

Kiedy ziemniaki pieką się już 30 minut, umieść dziczyznę w piekarniku i zapikaj przez 12 minut do stopnia wypieczenia rare lub 15 do stopnia medium. Wyjmij dziczyznę z piekarnika, przykryj folią aluminiową i pozwól jej na 10 minut odpocząć. 

Pozostałą oliwę podgrzej na patelni na średnim ogniu, dodaj posiekany czosnek i smaż na złocisty kolor.

Pokrój dziczyznę na cienkie plastry, posyp podsmażonym czosnkiem i podawaj z zapiekanką ziemniaczaną. 

Składniki

11 ząbków czosnku

1,25 kg filetu z dziczyzny

3 łyżki oliwy

1 łyżka oleju z orzechów włoskich

 

Zapiekanka ziemniaczana

50 g borowików

500 ml śmietanki kremówki

200 ml pełnego mleka

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

1 kg ziemniaków

Reklama
Polub nas na Facebooku