Reklama

Ryba po wietnamsku (Ca kho to)

Ryba po wietnamsku (Ca kho to)

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

"Kuchnia wietnamska to przede wszystkim balans pomiędzy słodkim a słonym smakiem. To danie z pewnością pokazuje właśnie takie doznania smakowe, z odrobiną pikanterii nadaną przez chilli. "

Obierz i drobno posiekaj czosnek, imbir i szalotkę. Obierz i posiekaj dymkę w 2 cm kawałki i ponakłuwaj chilli.

Pokrój rybę w spore kawałki i umieść w misce do marynowania z 50 g cukru, sosem rybnym, czosnkiem, imbirem, szalotką, cebulą dymką, chilli i szczyptą zmielonego czarnego pieprzu.

W międzyczasie zrób trochę karmelu. Umieść pozostały cukier na dnie solidnego rondla ze 100 ml wody i doprowadzić ją do wrzenia na średnim ogniu. Nie mieszaj, po prostu obracaj sporadycznie. Utrzymuj stan wrzenia około 10 minut lub do momentu, aż uzyskasz wspaniały złoty, płynny karmel.

Teraz ugotuj rybę. Umieść garnek gliniany lub inne gliniane naczynie na średnim ogniu i dodaj odrobinę oleju z orzeszków ziemnych. Dodaj rybę, zostawiając marynatę. Podsmażaj każdą ze stron od 2 do 3 minut. Wlej do marynaty karmel i wodę kokosową. Delikatnie doprowadź do wrzenia, a następnie pozostaw do duszenia, bez przykrycia, przez 15 do 20 minut lub do momentu gdy ryba się ugotuje a sos zredukuje. Jeśli wygląda na zbyt gęsty dodaj trochę więcej wody kokosowej.

Podawaj od razu. Danie świetnie komponuje się z ryżem jaśminowym i zieleniną.

 

Poznaj inne danie kuchni wietnamskiej.

Składniki

• 3 ząbki czosnku
• 5 cm kawałek imbiru
• 5 szalotek
• 1 pęczek dymki
• 2 całe czerwone tajskie chilli
• 750 g białej ryby, takiej jak halibut, żabnica z certyfikowanych łowisk
• 150 g drobnego cukru brązowego
• 3 łyżki azjatyckiego sosu rybnego
• odrobina oleju z orzeszków ziemnych
• 400 ml wody kokosowej (nie mleka)

Reklama
Polub nas na Facebooku