Reklama

Grillowany pstrąg w gazecie

Grillowany pstrąg w gazecie

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Rozgrzej grill. Węgiel powinien być prawie biały.

Opłucz rybę pod zimną wodą i lekko osusz ręcznikiem kuchennym.

Ukręć łodyżki kolendry i włóż ją do moździerza. Część liści zachowaj do przybrania dania. Usuń zewnętrzne liście z trawy cytrynowej, przytnij ją i dorzuć do moździerza.

Obierz i pokrój w plasterki czosnek, imbir oraz papryczkę chilli (jeśli jej używasz). Dodaj liście limonki. Całość rozgnieć lekko, by uwolnić smak i aromat.

Weź 2 duże kawałki gazety i wyłóż je papierem do pieczenia.

Pokrój w plasterki 3 limonki. Następnie ułóż kawałki pionowo na środku każdego z kawałków gazety. Ułóż na nich rybę i nadziej ją mieszanką ziół. Potem dopraw ją solą morską, pieprzem i skrop oliwą z oliwek. Na wierzchu połóż resztę plasterków limonki, skrop je oliwą z oliwek i posyp solą morską.

Zwiń gazetę i przewiąż ją sznurkiem. Następnie włóż paczuszki z rybą do wiadra z wodą, by namiękły. Nie trzymaj ich tam dłużej niż 5 minut.

Grilluj paczuszki z rybą, bez przykrycia, przez jakieś 30 minut lub aż mięso będzie miękkie. Gazeta zrobi się czarna, ale nie przejmuj się tym. Najważniejsze, że ryba upiecze się idealnie.

Wyjmij rybę z gazety, polej powstałym w wyniku pieczenia sosem i posyp liśćmi kolendry. Gotowe danie serwuj z cząstkami limonek.

 

Zobacz inny przepis na pstrąga.

Składniki

  • 2 całe oprawione pstrągi z pewnego źródła
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru o wielkości 5 cm
  • 1 świeża papryczka chilli (opcjonalnie)
  • 6 świeżych, mrożonych lub suszonych liści limonki Kaffir
  • 4 limonki
  • oliwa z oliwek
Reklama
Polub nas na Facebooku