Reklama

Paella z kurczakiem

Paella z kurczakiem

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

To przypominające paellę danie to doskonały sposób na przyrządzenie pysznych i niedrogich skrzydełek z kurczaka (ich bardziej mięsistej części; jeśli sam będziesz rozdzielał skrzydełka, zachowaj części z małą ilością mięsa na zupę). Jeśli masz dodatkowe środki, możesz kupić szafran i dodać go odrobinę do koncentratu pomidorowego. Danie będzie miało bardziej złożony smak, ale bez niego również będzie pyszne.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Pokrój chorizo w plasterki, obierz i pokrój w kostkę cebulę oraz papryczki. Drobno posiekaj natkę pietruszki.

Przypraw oprawione skrzydła kurczaka solą morską i czarnym pieprzem. Następnie na średnim ogniu, na żaroodpornej, głębokiej patelni o średnicy 30 cm rozgrzej oliwę. Partiami podsmaż kurczaka tak, by zrumienił się po obu stronach. Zdejmij mięso z patelni i odstaw na bok.

Na patelnię wrzuć chorizo i cebulę. Podsmażaj do uzyskania miękkości przez około 4 minuty. Dodaj papryczki piquillo, paprykę, koncentrat pomidorowy. Całość dopraw do smaku i gotuj, aż koncentrat zacznie wrzeć.

Dorzuć ryż i dokładnie wymieszaj. Sos powinien dokładnie pokryć ryż. Gotuj przez około 3 minuty.

Dodaj wino i zamieszaj. Całość doprowadź do wrzenia. Gdy ryż wchłonie wino, dolej 750 ml gorącej wody lub bulionu. Potem dorzuć groszek i połowę natki pietruszki. Ułóż centrycznie kurczaka na ryżu.

Doprowadź paellę do wrzenia. Następnie przełóż ją do piekarnika i piecz odkrytą przez około 30 minut. Ryż powinien być miękki i aromatyczny.

Wyjmij paellę z piekarnika, przykryj delikatnie folią i odstaw na 10 minut, by odpoczęła.

Gotowe danie podawaj posypane resztą natki pietruszki oraz z ćwiartkami cytryny z boku.

 

Zobacz przepis na paelle z owocami morza.

Składniki

  • 400 g chorizo
  • 1 mała cebula
  • 50 g papryki piquillo ze słoika
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki
  • 22 skrzydełka kurczaka z wolnego wybiegu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400 g ryżu do paelli
  • 120 ml białego wina
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 cytryna
Reklama
Polub nas na Facebooku