Reklama

Parsi salli boti

Parsi salli boti

Przygotowanie

Czas przygotowania120 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

"Uroczyste danie społeczności Parsów zamieszkujących zachodnie Indie. To aromatyczne curry często jest serwowane na weselach i podczas specjalnych okazji. Jagnięcina z kością gotowana jest w delikatnie przyprawionym sosie z goździkami, imbirem i czosnkiem, następnie gotowana na wolnym ogniu z morelami i cukrem jaggery (indyjskim nierafinowanym cukrem trzcinowym uzyskiwanym z korzeni drzew palmowych), dzięki którym nabiera dodatkowego słodkiego akcentu".

Obierz i z grubsza posiekaj imbir i czosnek, następnie zmieszaj w blenderze z 2 łyżeczkami wody. Zblenduj do postaci gładkiej pasty i odłóż na bok.

Posiekaj pomidory i wrzuć do tego samego blendera, zblenduj na gładką masę i również odłóż na bok na jakiś czas.

Obierz cebulę i pokrój ją na cienkie plasterki.

Na średnim ogniu podgrzej olej roślinny w dużej, głębokiej patelni. Dodaj kardamon i goździki, niech przez parę sekund się podsmażą, następnie wrzuć do nich pokrojoną cebulę i smaż ją przez 14-15 minut albo do momentu, kiedy uzyska ciemny brązowy kolor. Często mieszaj.

Dorzuć imbirowo-czosnkową pastę i smaż przez minutę, cały czas porządnie mieszając. Dodatek parę kropli wody, aby mieszanka nabrała trochę lekkości.

Dodaj kaszmirskie chilli i kurkumę i podsmażaj całość przez 1-2 minuty, następnie dorzuć pomidorową pastę. Wszystko dobrze zmieszaj, aby smaki się połączyły i gotuj przez 3-4 minuty.

Dorzuć jagnięcinę i gotuj w mieszance przez kolejne 5 minut. Upewnij się, że całość mięsa przykrywana jest przez masalę.

Papryczkę chilli pokrój wzdłuż i dorzuć na patelnię razem ze 150 ml wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dolej kolejne 150 ml wody, uchyl pokrywę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 40 minut albo po prostu do momentu, kiedy mięso stanie się miękkie, a sos zgęstnieje i uzyska intensywny, ciemny kolor. Od czasu do czasu mieszaj całość, a na ostatnie 20 minut zdejmij z patelni pokrywę.

Czas na cebulową sałatkę. Obierz cebulę, pokrój w cienkie plasterki i wrzuć do miski, wyciśnij do niej sok z limonki i przypraw odrobiną soli. Wymieszaj dobrze całość i odłóż na bok.

Cienko pokrój suszone morele i wrzuć je na patelnię razem z nierafinowanym cukrem i octem słodowym. Gotuj przez minutę na średnim ogniu. Następnie zdejmij całość z ognia.

Zmiel grubo kmin, dodaj do niego morele razem z garam masalą, wszystko dobrze zmieszaj i dodaj do curry.

Podziel gotowe parsi salli boti na porcje i podawaj z sałatką z czerwonej cebuli, ćwiartkami limonki dla przyprawienia i ryżem basmati.

Składniki

- kawałek imbiru o długości ok. 5 cm
- 6 ząbków czosnku
- 100 g dojrzałych pomidorów
- 2 małe cebule
- 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 5 ziaren kardamonu
- 6 goździków
- 2 łyżeczki łagodnej papryki albo kaszmirskiego chilli w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszki
- 850 g jagnięciny z kością pokrojonej w kawałek o szerokości ok. 3 cm 
- 1 mała zielona papryczka chilli
- 4 suszone morele
- 2 łyżeczki cukru jaggery albo cukru pudru
- 1 łyżeczka octu słodowego
- 1/2 łyżeczki nasion kminu 
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala w proszku
- 1 limonka

Sałatka z czerwonej cebuli
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 1/2 limonki

Reklama
Polub nas na Facebooku