Reklama

Krewetki w sosie bakłażanowym

Krewetki w sosie bakłażanowym

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

"Marynuj krewetki przez co najmniej kilka godzin. Najsmaczniejsze będą po całej nocy."

Aby przygotować marynatę obierz i wrzuć 2 ząbki czosnku do blendera. Urwij większą część liści bazylii (posiekaj drobno i zostaw łodygi na później). Dodaj też jedną papryczkę chilli, czerwony ocet winny i odrobinę oliwy. Składniki wymieszaj i zmiksuj do konsystencji pasty.

Usuń pancerzyki z krewetek, pozostawiając ogonki. Rozetnij krewetki wg. cięcia wzdłuż grzbietu, i otwieraj je jak książkę.

Umieścić je w misce, dodaj pastę z bazylii i dobrze wymieszaj. Przykryj dokładnie naczynie folią spożywczą i pozostaw do zamarynowania w lodówce na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Natnij krzyżyk w górnej części każdego z pomidorów, umieść je w dużej misce i zalej wrzącą wodą. Zostaw je na minutę lub do momentu, gdy skórka zacznie odchodzić.

Odlej wodę z pomidorów i pozostaw je do ostygnięcia, następnie delikatnie obierz ze skórek (wyrzuć je) i posiekaj na duże kawałki. Odstaw na bok.

Sos zacznij przygotowywać tuż przed gotowaniem krewetek. Ustaw rondel na średnim ogniu i dodaj odrobinę oliwy.

Posiekaj bakłażany w kostki około 3 cm, a następnie smaż przez 10 minut lub do momentu gdy będą rumiane i zaczną mięknąć. Często mieszaj, aby się nie przypaliły.

Wypestkuj i drobno pokrój pozostałe chilli, a następnie obierz i drobno posiekaj resztę czosnku. Dodaj obydwa składniki na patelnię, a po chwili dosyp jeszcze oregano i łodygi bazylii. Smaż przez kilka minut, a następnie wymieszać z pomidorami.

Dodaj nieco wody, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz nieco ogień i utrzymaj na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż bakłażan się ugotuje, a sos zgęstnieje.

Tuż przed tym jak sos będzie zrobiony umieść patelnię do grillowania na dużym ogniu. Kiedy będzie rozgrzana usmaż na niej krewetki, do 1½ minuty na każdej ze stron, aż będą miały zarumienioną skórkę, różowy środek i będą gotowe do jedzenia. Wsyp krewetki do sosu.

Wrzuć pozostałe listki bazylii do sosu, a następnie serwuj ozdobione kilkoma liśćmi rukoli, jeśli lubisz.

Składniki

• 4 ząbki czosnku
• 2 duże pęczki świeżej bazylii
• 2 świeże czerwone papryczki chilli
• 3 łyżki czerwonego octu winnego
• oliwa z oliwek
• 16 krewetek królewskich, z certyfikowanych łowisk
• 1 kg dojrzałych pomidorów, na gałązce
• 2 bakłażany
• 1 łyżeczka suszonego oregano

Reklama
Polub nas na Facebooku