Reklama

Pieczone bataty z awokado

Pieczone bataty z awokado

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Nagrzej piekarnik do 180 st C.

Skrop ziemniaki oliwą, posyp solą morską i czarnym pieprzem, owiń w folię i piecz przez godzinę do godziny piętnastu minut, lub do momentu, aż będą miękkie.

Gdy ziemniaki będą prawie gotowe, usuń pestkę z awokado i pokrój je. Następnie wymieszaj z sokiem z połowy limonki.

Podpiekaj pestki dyni na suchej patelni przez kilka minut, aż nabiorą złocistego koloru.

Pokryj ziemniaki awokado, posyp serem i podpieczonymi pestkami dyni.

Ziemniaki pysznie smakują z salsą z hibiskusa, papryczki chipotle i tamaryndowca. Podawaj z ćwiartkami limonki do wyciskania.

 

Zobacz jak przygotować bataty na słodko.

Składniki

  • 4 słodkie ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1-2 limonki
  • 1 garść pestek dyni
  • 150 g meksykańskiego sera queso fresco lub hiszapańskiego manchego
Reklama
Polub nas na Facebooku