Reklama

Naleśniki z ciecierzycy z brokułem i serem

Naleśniki z ciecierzycy z brokułem i serem

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościśrednie

Zmieszaj w misce mąkę, 2 łyżki oliwy, 200 ml wody oraz szczyptę soli morskiej. Całość odstaw na bok na co najmniej 15 minut.

Obierz cebulę i czosnek. Następnie pokrój je osobno na cienkie plasterki. Obierz brokuł i pokrój go na 3-centymetrowe kawałki.

Na dużej patelni, na średnim ogniu podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj cebulę i podsmażaj przez 10 minut. Cebula powinna być złocista.

Dodaj brokuł oraz czosnek. Podsmażaj przez 7-8 minut. Warzywa powinny być miękkie, a cebula powinna się skarmelizować.

Zdejmij patelnię z ognia, dodaj skórkę i sok z cytryny. Odstaw na bok do ostygnięcia.

Na dużej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Rozlej na patelni ciasto na 4 naleśniki o średnicy około 8-10 cm.

Podsmażaj przez 2-3 minuty, aż pojawią się bąbelki. Następnie przewróć placki na drugą stronę i podsmażaj przez kolejne 2 minuty. Naleśniki powinny być złociste. Powtórz czynności z resztą ciasta.

Pokrusz ser kozi i zetrzyj parmezan. Następnie posiekaj natkę pietruszki.

Naleśniki podawaj z brokułem, serem kozim, parmezanem i pietruszką.

Składniki

  • 160 g mąki z ciecierzycy
  • oliwa z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 220 g brokułu
  • 1 cytryna
  • 100 g sera koziego
  • 50 g parmezanu
  • 1 pęczek natki pietruszki
Reklama
Polub nas na Facebooku