Reklama

Makaron z młodymi warzywami

Makaron z młodymi warzywami

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościłatwe

Dzieci bardzo lubią makaron. Można go kupić w różnych kształtach i rozmiarach. Łatwo się go je. Makaron z dodatkami to doskonałe danie dla początkujących młodych kucharzy. Można go łączyć z dowolnymi przyprawami i sezonowymi warzywami. Dzieciom spodoba się, że szparagi i cukinię można pokroić na wstążki. W ten sposób warzywa będą wyglądać zupełnie jak makaron.

Obieranie to umiejętność, którą są w stanie opanować nawet maluchy. Starsze dzieci mogą zająć się przygotowaniem i łączeniem składników. Jeśli masz maszynkę do robienia makaronu, możesz zrobić swój własny makaron. To niesamowita frajda dla dorosłych i dzieci.

 

Do dużego rondla wlej wodę i dodaj szczyptę soli. Następnie całość zagotuj.

Przy pomocy obieraczki pokrój warzywa we wstążki. Odstaw je na bok.

Do dużej miski rozbij jajka. Dodaj śmietanę, parmezan oraz startą skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.

W dużym garnku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na dużej patelni podgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Pokrój na drobne kawałki pancettę. Podsmażaj ją przez 4-5 minut, aż będzie złocista i chrupiąca.

Odlej makaron. Zachowaj kubek wody po gotowaniu.

Dodaj makaron do pancetty, dorzuć większość świeżej mięty, warzywne wstążki, mieszankę jajeczną i odrobinę wody po gotowaniu makaronu.

Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli danie jest zbyt gęste, dodaj jeszcze trochę wody po gotowaniu makaronu.

Potrawę podawaj w misce z resztą liści mięty i startym parmezanem.

Składniki

  • 350 g świeżych szparagów
  • 2 małe cukinie
  • 2 duże jajka z wolnego wybiegu
  • 60 g świeżej śmietany 36%
  • garść świeżo startego parmezanu i jeszcze trochę do podania z gotowym daniem
  • pół cytryny
  • 400 g makaronu tagliatelle
  • oliwa z oliwek
  • 100 g pancetty
  • pęczek świeżej mięty
Reklama
Polub nas na Facebooku