Reklama

Spaghetti z ragù z gołębia

Spaghetti z ragù z gołębia

Przygotowanie

Czas przygotowania135 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

Wspaniałe danie dla wszystkich miłośników dziczyzny: wolno gotowany gołąb w sosie pomidorowym.

Za pomocą ostrego noża podziel gołębie na cztery części.

Podgrzej oliwę w dużym rondlu, włóż do niego gołębie i gotuj, aż się przyrumienią. Przekręcaj od czasu do czasu.

W międzyczasie obierz i drobno pokrój cebulę oraz marchewkę. Pokrój chili wzdłuż nie naruszając jej podstawy.

Wlej wino do garnka i gotuj, aż płyn odparuje. Następnie dodaj cebulę, marchewkę, chili i podduś razem z gołębiem.

Dorzuć pomidory i odmierzoną w 2 puszkach wodę. Grubo posiekaj i dodaj listki oraz łodyżki bazylii. Zagotuj, rozgnieć pomidory za pomocą grzbietu łyżki. Zmniejsz ogień, przykryj na skos pokrywką i gotuj 2-3 godziny na bardzo niskim ogniu. Sprawdzaj od czasu do czasu. Jeśli mięso przywiera do garnka dodaj kolejną puszkę wody.

Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby było al dente. Odsącz i wymieszaj z porcją sosu. Przenieś na duży półmisek i podawaj z resztą sosu.

 

Zobacz jak przygotować spaghetti z pulpetami.

Składniki

3 gołębie

6 łyżek oliwy z oliwek

1 duża cebula

2 duże marchewki

1 świeża czerwona papryczka chili

275 ml czerwonego wina

3 x 400 g puszki pomidorów śliwkowych

1 pęczek świeżej bazylii

500 g spaghetti

Reklama
Polub nas na Facebooku