Reklama

Wołowina z dynią

Wołowina z dynią

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościłatwe

Picanha to ceniony rodzaj wołowiny w Brazylii. Do przepisu możesz też użyć dobrej jakości rumsztyku.

Nagrzej piekarnik do 180 st.

Obierz dynię i pokrój w dużą kostkę. Umieść na blasze do pieczenia, skrop oliwą i rozsyp na wierzchu nieobrany czosnek.

Posyp większą częścią tymianku i papryką. Wymieszaj, aby dobrze pokryły dynię. Przykryj folią i piecz przez 50 minut do godziny, lub do momentu, aż zmięknie.

W międzyczasie, obierz i pokrój w cienkie plasterki cebulę.

Dopraw mięso, dodaj oliwę na patelnię i umieść ją na wysokim ogniu. Smaż mięso partiami przez 3 minuty z każdej strony, dodając cebulę w ostatniej partii.

Gdy mięso się usmaży, przykryj i pozwól mu odpocząć przez 5 minut. Następnie posyp pozostałymi listkami tymianku i podawaj z pieczoną dynią.

Składniki

1 dynia (około 1,2 kg)

oliwa z oliwek

4 ząbki czosnku

1 pęczek świeżego tymianku

1 łyżeczka papryki

1,5 kg brazylijskiego wołowego mięsa picanha (górna część zadu z warstwą tłuszczu), pokrojonego w 2 cm kawałki

1 cebula

Reklama
Polub nas na Facebooku