Reklama

Szaszłyki z karczochów

Szaszłyki z karczochów

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Delikatnie nakłuj cytrynę nożem i umieść w garnku. Zalej wrzątkiem i gotuj przez 40 minut lub do momentu, aż cytryna dobrze zmięknie.

Ostrożnie przenieś cytrynę na deskę za pomocą szczypiec lub łyżki cedzakowej. Pozostaw do ostygnięcia.

Pokrój na połowę i za pomocą łyżeczki wyjmij miąższ. Włóż do miski z tymiankiem, miodem i z taka porcją oliwy, aby powstał dressing. Spróbuj i dopraw sola morską i czarnym pieprzem.

Ustaw patelnię grillową na wysokim ogniu. Odsącz, przekrój na pół i umieść na niej karczochy na kilka minut z każdej strony.

Ponownie pokrój wzdłuż. Następnie skrop dressingiem z miąższem cytryny.

Fetę pokrój w kostkę, wędlinę w paski i zroluj. Nałóż na patyczki do szaszłyków, przekładając zamarynowanymi w dressingu karczochami.

Składniki

1 cytryna
4 gałązki świeżego tymianku
1 łyżka płynnego miodu
oliwa extra virgin
6 karczochów w słoiku
50 g sera feta
10 plasterków wędliny

Reklama
Polub nas na Facebooku