Reklama

Spaghetti z sardynkami

Spaghetti z sardynkami

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Rozgrzej grill do najwyższej temperatury. Wypełnij duży garnek wodą i gotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W międzyczasie umieść dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj kapary i smaż przez około 3 minuty aż staną się chrupiące. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw.

Delikatnie wysmaruj oliwą i dopraw sardynki. Umieść na blaszce i grilluj około 2 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią.

Obierz, posiekaj i dodaj czosnek na patelnię z sokiem z cytryny, białym winem i kaparami. Gotuj na wysokim ogniu aż mieszanka zredukuje się o połowę.

Oczyść jarmuż z twardszych łodyżek, dodaj liście na patelnię i wymieszaj wszystko razem przez kilka minut.

Zachowaj szklankę z wody po makaronie. Odsącz resztę i dodaj makaron. Dobrze wymieszaj, dodając odrobinę wody z gotowania, następnie dopraw.

Dodaj rozdrobnione na kawałki sardynki do makaronu i podawaj z chili oraz trybulą posypaną na wierzchu dania.

 

Zobacz inna wersję makaronu z sardynkami.

Składniki

200 g spaghetti

1/2 łyżeczki kaparów

4 łyżki oliwy z oliwek

6 świeżych sardynek, bez łusek, oczyszczonych

2 ząbki czosnku

1 cytryna

200 ml wytrawnego białego wina

1 główka jarmużu

1 szczypta suszonych płatków chilli

kilka gałązek trybuli

Reklama
Polub nas na Facebooku