Reklama

Podroby z ziemniakami i rzepą

Podroby z ziemniakami i rzepą

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościłatwe

1. Ugotuj haggis w dużym garnku.

2. W międzyczasie gotuj rzepę i ziemniaki w osolonej wodzie w oddzielnych rondlach przez 20-25 minut lub do miękkości. Odsącz warzywa. Włóż ponownie rzepę do garnka, dodaj połowę masła i rozgnieć na puree. Dopraw do smaku. Przykryj, aby utrzymać w cieple.

3. Roztop pozostałe masło w rondlu po ziemniakach, dodaj szalotki i gotuj przez 1-2 minuty, aby zmiękły. Dodaj ziemniaki i ugnieć na gładką masę. Dopraw do smaku. Przykryj, aby utrzymać w cieple.

4. Umieść ugotowane haggis na podgrzanych talerzach. Porozdzielaj na nich ziemniaki oraz rzepę i podawaj.

 

W porcji: 527,3 kcal, 38,3 g tłuszczy (17,9 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 13 g białka, 31,4 g węglowodanów,

 

Przepis: Abi Fawcett

Zdjęcie: Jan Baldwin

Składniki

500 g haggis (szkockiego dania z podrobów baranich i cebuli)

 
400 g rzepy lub brukwi, obranej i pokrojonej na ćwiartki

450 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki

100 g niesolonego masła

8 szalotek, grubo posiekanych

30 ml śmietany kremówki

Reklama
Polub nas na Facebooku